UPOZORENJE JOSIPOVIĆU

Bomba u hrvatskom veleposlanstvu u Berlinu

Bionic
Reading

Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Berlinu danas oko 13 sati primilo je eksplozivan paket, ali još se službeno ne zna tko stoji iza 'suludog čina, no Hrvatska je u stalnom kontaktu s njemačkom policijom i službama, kazao je hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković

'Ova bombica je opomena Ivi Josipoviću i Borisu Tadiću. Likvidacijom 300 četnika osvetit ćemo našeg viteza Josipa Jovića, koji je ubijen prije 20 godina na Plitvičkim jezerima, i ništa nas u tome ne može spriječiti', pisalo je u prijetećem pismu koje je uz ručnu bombu stiglo u hrvatsko veleposlanstvo u Berlinu, dozno je Večernji list iz njemačkih izvora bliskih istrazi.

U potpisu je stajalo samo 'HF', uz amblem s prikazom orla na hrvatskom grbu, no što se i tko skriva iza naziva HF, predmet je istrage.

'U ovom trenutku nemam informacija o tome tko stoji iza toga suludog čina', izjavio je Jandroković za Hrvatski radio.

Dodao je da ga je nazvao njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle, koji je izrazio zaprepaštenost onim što se dogodilo te je u ime njemačkih službi zajamčio sigurnost hrvatskom veleposlanstvu, hrvatskome predsjedniku Ivi Josipoviću, koji će ovaj tjedan posjetiti Njemačku, te žurnu potragu za onima koji su počinili taj čin.

Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija priopćilo je kako je u paketu koji je prijepodne dostavljen hrvatskome veleposlanstvu u Berlinu, po nalazima njemačkoga ministarstva unutarnjih poslova, bila ručna bomba M 75 s upaljačem i osiguračem.

Djelatnici veleposlanstva utvrdili su da je paket koji su primili sumnjivog sadržaja, a naknadnim pregledom utvrđeno je kako je u njemu bila ručna bomba i prijeteće pismo.

Paket je u skladu s propisanim postupkom odmah izdvojen, stavljen na sigurno mjesto i osiguran.

Odmah su obaviještene mjerodavne službe njemačkoga ministarstva unutarnjih poslova, koje su utvrdile da je riječ o ručnoj bombi M 75 s upaljačem i osiguračem, koja je zatim odnesena iz kruga veleposlanstva.

U tijeku je istraga o mogućem pošiljatelju i razlozima zbog kojih je poslana pošiljka, a predjednik Josipović usprkos tome namjerava putovati u Njemačku.

Naime, na adresu Ahonstrasse 4, gdje se nalazi predstavništvo Hrvatske u glavnom gradu Njemačke, stigao je paket u kojem su službenici otkrili ručnu bombu. Odmah je pozvana policija, koja je preuzela i deaktivirala eksplozivnu napravu. Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija izvijestilo je kako je paket u veleposlanstvo stiglo dostavom.

Predsjednik Josipović ipak putuje u Berlin

Iz Ureda za odnose s javnošću Pantovčaka rekli su za tportal da predsjednik Ivo Josipović, kako sada stvari stoje, neće otkazati put u Berlin predviđen za kraj tjedna. (M.B.)

Zbog ručne bombe u paketu Ahonstrasse, koja se nalazi u berlinskoj četvrti Schoeneberg, bila je nakratko zatvorena za promet. Pozadina ove opasne pošiljke još nije poznata, kao ni koliko je ručna bomba u njoj doista bila opasna. Njemački mediji spekuliraju da bi cijela stvar mogla imati veze s posjetom hrvatskog predsjednika Ive Josipovića Berlinu, koji u glavni grad Njemačke stiže u srijedu, kada će ga primiti predsjednik Bundestaga Norbert Lammert. Josipović se sastaje s kancelarkom Angelom Merkel u četvrtak.

Ovo je drugi slučaj u nekoliko mjeseci da se događa napad na hrvatsko diplomatsko predstavništvo u Njemačkoj. U prvom je napadnut hrvatski konzulat u Düsseldorfu, i to molotovljevim koktelima, a kao razlog se spominjalo suđenje hrvatskim generalima u Haagu.

U ovom slučaju nitko se nije oglasio u vezi poslane ili dostavljene ručne bombe veleposlanstvu u Berlinu, no treba napomenuti da je HČSP najavio prosvjede tijekom Josipovićeva posjeta Njemačkoj, zbog navodnih agenata UDBA-e koje, smatraju čisti pravaši, hrvatska država i danas štiti od kaznenog progona.