NOVI MINISTAR ZDRAVLJA

'Bolnice nećemo zatvarati, nego restrukturirati'

23.12.2011 u 13:45

Bionic
Reading

Novi ministar zdravlja Rajko Ostojić izjavio je u pauzi zasjedanja Hrvatskog sabora kako je za smanjivanje lista čekanja u bolnicama potrebno nabaviti dodatnu opremu i materijale te uvesti dnevne bolnice. Najavio je i kako nijednu bolnicu u Hrvatskoj neće zatvoriti, već da će mnoge od njih temeljito restrukturirati

Budući ministar zdravlja Rajko Ostojić najavio je kako će liste čekanja, kao jedan od najvećih problema u zdravstvu, uspjeti smanjiti za 180 dana.

'Plan za smanjivanje lista čekanja sastoji se od tri koraka. Prvi korak su ekstra limiti zato što bolnice, nažalost, ne rade jer su financirane budžetima s limitima. S obzirom na to da se ne mogu podići plaće kirurzima, liječnicima i sestrama, može im se barem omogućiti zadovoljstvo da rade', rekao je Ostojić.

Naglasio je kako će se bolnice i dalje financirati limitima, ali da će se pored limita nabaviti dodatni ugradbeni materijali, stentovi, premosnice (pacemakeri), umjetni kukovi.

'To je aproksimativno 50 milijuna kuna na godišnjoj razini, koje ćemo podijeliti ravnopravno svim hrvatskim bolnicama s obvezom smanjenja lista čekanja. Time ćemo napokon našim liječnicima dati zadovoljstvo da rade, a s druge strane ćemo smanjiti liste čekanja', izjavio je Ostojić.

Najavio je uvođenje dnevnih bolnica, kao drugi korak za smanjenje lista čekanja, jer, kako je rekao, 'od operacija mandula, mrena, koljena, operacija žuči, sve se to radi u dnevnim bolnicama', a prilagođavanje radnog vremena pacijentima vidi kao treći korak u smanjenju lista čekanja.

'Ako to mogu raditi privatne klinike, ako SMS-ovima plaćamo parking i sve druge stvari, onda možemo napokon i pacijente naručivati u točan sat i u točnu minutu', rekao je novi ministar zdravlja.

Najavio je i kako za sve te promjene neće biti potrebno više novca nego što je predviđeno u iduće dvije godine, jer je 'budžet HZZO-a i Ministarstva zdravstva u apsolutnim iznosima dovoljan za sljedeće dvije godine'.

Na novinarski upit može li se financijski podnijeti 60 bolnica u Hrvatskoj s trenutačnim proračunom i zemljom u krizi, kazao je da jedan dio javnosti cijelo vrijeme govori da u Hrvatskoj ima viška bolnica, a drugi dio kaže da privatne bolnice ulaze u sustav ocijenivši to kontradiktornim.

Definitivno se nijedna bolnica neće zatvoriti, ali će se mnogo njih temeljito restrukturirati', poručio je Ostojić.

Napomenuo je da iduće srijede planira posjetiti opću bolnicu u Gospiću da vidi kakvo je stanje, jer joj 'očito treba pomoć', te najavio da će učiniti sve da ta bolnica bude prepoznata u cijeloj Hrvatskoj.

Komentirajući ugovore koje je HZZO sklapao s privatnim klinikama, a koji su do sada bili poslovna tajna, Ostojić je kazao kako oni ne mogu biti poslovna tajna i da će ih otvoriti.

Definitivno se neće dozvoliti privatni monopol, a revidirat će se i ugovori te će na taj način doći do sprečavanja odljeva javnih sredstava u privatne ruke', dodao je Ostojić i zaključio da će se nastaviti privatno-javno partnerstvo sukladno definiciji.