SUSJEDI USTUPAJU PLIN

Bolnice bez grijanja, Srbe spašavaju Mađari

08.01.2009 u 14:01

Bionic
Reading

Predsjednik Srbije Boris Tadić dogovorio se s mađarskim premijerom Ferencom Gyurcsanyjem da ta zemlja Srbiji ustupi jedan do dva miljuna prostornih metara plina iz vlastitih zaliha

BEOGRAD/BUDIMPEŠTA - Mađarska će Srbiji idućih dana isporučivati od milijun do dva milijuna prostornih metara plina iz vlastitih zaliha, izjavio je predsjednik Srbije Boris Tadić. Isporuka plina iz Mađarske počet će danas u 16 sati.

Navedene količine ne podmiruju ukupne potrebe Srbije, kojoj dnevno treba još oko tri milijuna prostornih metara plina. Tadić je najavio da će Srbija nastojati osigurati dodatne količine plina preko Bjelorusije i pozvao građane da štede energiju.

Nakon obustave isporuke plina Srbiji, građani nekoliko većih gradova ostali su bez grijanja zbog nemogućnosti toplana da prijeđu na mazut.

Najugroženiji gradovi u Srbiji su Kikinda, Bečej, Beočin, Novi Sad, Pančevo, Velika Plana, Kovin, Jagodina i dio Čačka, izjavio je direktor Udruženja toplana Srbije Milovan Lečić, dodajući da su toplane u tih osam gradova potpuno prestale raditi te da će potrošači morati prijeći na grijanje električnom energijom ili krutim gorivima.

Grijanje oko 300.000 stanova u Beogradu odvija se normalno i bez problema, rečeno je agenciji Beta u Beogradskim elektranama. Dvanaest beogradskih toplana prešlo je na alternativno gorivo - mazut. Problema s grijanjem od jutros imaju stanovnici u Banovcima jer kotlovnica u tom prigradskom naselju ne može prijeći na mazut.

Tri toplane u Novom Sadu sinoć su potpuno obustavile isporuku toplinske energije, a građani su ostali i bez tople vode. Od jutros ne radi 51 vrtić, a djeca su raspoređena u 15 vrtića koji imaju grijanje.

U Pančevu je bez grijanja oko 40 tisuća stanovnika, a ravnateljstvo bolnice u Gornjem Milanovcu jutros je odlučilo otpustiti najveći broj pacijenata jer nemaju alternativne izvore grijanja. Direktor Zdravstvenog centra Miro Lazarević izjavio je da je počelo otpuštanje pacijenata na kućno liječenje, a u bolnici ostaju samo životno ugroženi.

Svi korisnici plina u Kikindi ostaju bez grijanja, uključujući i tamošnju bolnicu. 'Drastično reduciramo usluge. Upravo sastavljamo listu dežurstava najnužnijih odjela, većinu pacijenata šaljemo kućama, a najhitnije ćemo prebaciti na liječenje u Zrenjanin', rekao je direktor kikindskog Zdravstvenog centra Lazar Rajić.

Očekuje se da će bez plina tijekom dana ostati i građani Zrenjanina. U Vršcu je bez grijanja oko 13.000 kućanstava, u Kragujevcu oko 7.000, a bez plina su i Čačak te Jagodina.