'GLAVNI BILI GLAVAŠ I ŠEKS'

Boljkovac: Osijek je bio izvan kontrole

10.02.2009 u 15:52

Bionic
Reading

Nekadašnji ministar unutarnjih poslova Josip Boljkovac rekao je danas na suđenju Branimiru Glavašu i ostalima za ratne zločine u Osijeku 1991. da je taj grad bio izvan kontrole hrvatskog rukovodstva te da su tamo glavni bili Vladimir Šeks i prvooptuženi Glavaš

'Koliko ja znam bez njih se ništa nije moglo napraviti', rekao je svjedok tužiteljstva koji je s dužnosti ministra razriješen 2. srpnja 1991.

Boljkovac je izjavio da kao ministar nije bio u Osijeku jer je dobro surađivao s osječkom policijom i imao povjerenja u načelnika policije Josipa Reihl Kira koji ga je, uz Službu za zaštitu ustavnog poretka (SZUP) i ostale službe, izvještavao o stanju u Osijeku.

Pojašnjavajući iskaze o Osijeku kao gradu izvan kontrole i dobroj suradnji vlasti s tamošnjom policijom rekao je da je stanje bilo dobro dok nije ubijen Reihl Kir, nakon čega su, tvrdi, nastali kaos i anarhija.

Kazao je da ga je Reihl Kir obavijestio da su Glavaš, Gojko Šušak i Vice Vukojević, bez njegova znanja, izveli akciju i osobno iz ručnog bacača pucali po Borovom Selu te da je zaključio da iza toga stoji Šušak koji je, kaže, u toj akciji izgubio pištolj. Dodao je da drugih saznanja o Glavašu nema.

Boljkovac je potvrdio da je na sjednici Vrhovnog državnog vijeća rekao da je Glavaš na čelu 'naoružane paralelne ekstremne organizacije'. Vidio je, kaže, da je situacija izmakla kontroli kad je predsjednik Franjo Tuđman tražio pomoć od UNPROFOR-a jer su Šušak i Šeks 'izmakli kontroli'.

Na pitanje tužiteljstva koja je bila funkcija Glavaša u Osijeku, rekao je da je kontrolirao dnevni list 'Glas Slavonije', bio član HDZ-a, imao puno ovlaštenje u Osijeku te da je kontaktirao s Uredom predsjednika.

Svjedok je ispričao i da je na sjednici predsjedništva bivše SFRJ, na kojoj su bili i predstavnici savezne Vlade, JNA i hrvatskih vlasti, odlučeno da se demobilizira rezervni sastav MUP-a i da se armija iz prvog stupnja pripravnosti stavi u prvi stupanj mirnodopske pripravnosti. No, unatoč tome, kazao je, Reihl Kir je pozvan u HDZ, gdje mu je naređeno da pripadnici rezervne policije zaduže oružje koje bi imali kod kuće.

Svjedok je potvrdio da je JNA u prvoj polovici 1991. naoružavala građane srpske nacionalnosti, a na upit obrane zašto je htio razoružati hrvatski narod kazao je da je osnovni cilj bio kupiti vrijeme i pripremiti jezgru Hrvatske vojske.

Boljkovac je rekao da je ubojstvo Reihl Kira bilo presudno za njegovu smjenu. Tvrdi da je nakon ubojstva odlučio uhititi odgovorne ali je o tome netko obavijestio Tuđmana koji ga je, kaže, idućeg dana smijenio.

Da ja nisam smijenjen Glavaš bi vjerojatno završio u zatvoru, ustvrdio je Boljkovac.

Glavaš je prigovorio iskazu svjedoka, ustvrdivši da je lagao o Borovom Selu i pogibiji Reihl Kira te da je iz iskaza 'vidljiv osobni animozitet koji traje 15 godina te ideološka mržnja'.

Suđenje se nastavlja sutra kada bi trebali svjedočiti bivši potpredsjednik Vlade nacionalnog jedinstva Milan Ramljak i Branko Zakanji za kojega je krunski svjedok Krunoslav Fehir u istrazi izjavio da je sudjelovao u odvođenju i nestanku Đorđa Petkovića, jedne od žrtava navedenih u optužnici u slučaju 'garaža'.