UN-OVA AGENCIJA ZA RAZVOJ

Bolje je živjeti u Sloveniji ili Crnoj Gori nego u Hrvatskoj

04.11.2010 u 18:06

Bionic
Reading

Hrvatska je u kategoriji zemalja 'visokoga društvenog razvoja', vidljivo je iz izvještaja što ga je agencija Ujedinjenih naroda za razvoj objavila u četvrtak

Ta procjena izražava se u tzv. indeksu društvenog razvoja (HDI) koji mjeri kvalitetu života. UN-ova agencija za razvoj (UNDP) već dvadesetu godinu objavljuje izvještaj u kojem su zemlje poredane po tom indeksu što kombinira podatke o individualnom gospodarskom prosperitetu zemlje, razini obrazovanja i očekivanoj životnoj dobi.

U izvještaju o društvenom razvoju za 2010. objavljenom u New Yorku kaže se kako je po Hrvatska na 51. mjestu. Bolje je rangirana od nekih zemalja bivše Jugoslavije: Srbija je 67., Bosna i Hercegovina 69., a Makedonija 71. No Hrvatska zaostaje za Slovenijom koja je 29. i Crnom Gorom koja je 45., a ispred Hrvatske je i susjedna Mađarska (36.).

Naftom bogata Norveška i u 2010. zemlja je u kojoj je najbolje živjeti, a Zimbabve, teško pogođen gospodarskom krizom i AIDS-om najnepoželjnija je zemlja, vidi se iz godišnjega izvještaja.

Zbog poteškoća u dobivanju potrebnih podataka iz nekih zemalja, izvještajem je obuhvaćeno 169 zemalja, a UN ima 192 članice. Prvi je izvještaj objavljen 1990.

U izvještaju UNDP-a za 2010. najbolje su rangirane Norveška, Australija i Novi Zeland, a zapadne zemlje i ove godine predvode. Na dnu popisa su zemlje subsaharske Afrike. Zimbabve je najlošije ocijenjen, a prije njega su Demokratska republika Kongo i Niger koji je 2009. bio posljednji.

U ocjeni očekivane životne dobi stanovništva vodi Japan s 83,6 godina. Posljednji je u toj kategoriji Afganistan u kojem se ne očekuje da stanovništvo živi više od 44,6 godina.
S 81.011 dolara godišnjega dohotka per capita vodi Liechtenstein. Dohodak u toj maloj alpskoj zemlji 460 puta je veći od posljednjeplasiranoga Zimbabvea u kojem je dohodak per capita 460 dolara.

Ukupno indeks za 2010. pokazuje neke znatne promjene u odnosu na 2009. SAD je skočio s 13. na 4. mjesto, a Island koji je 2009. bio treći, u novom je izvještaju zbog financijske krize u koju je upao pao na 17. mjesto.

U Indiji i Kini, najmnogoljudnijim zemljama svijeta i zemljama koje ubrzano gospodarski jačaju, znatno se poboljšala kvaliteta života, objavio je UNDP. Najbrži je napredak ostvaren u istočnoj Aziji i u pacifičkome području, a zatim slijede južna Azija i arapske zemlje.