MIRNA REINTEGRACIJA PODUNAVLJA

'Bolje deset godina pregovarati nego jedan dan ratovati'

15.01.2012 u 16:29

Bionic
Reading

Predsjednik Republike Ivo Josipović govoreći na današnjoj svečanosti u vukovarskom Hrvatskom domu u povodu 14. obljetnice završetka procesa mirne reintegracije hrvatskoga Podunavlja i odlaska mirovnih snaga UNTAES-a iz Hrvatske, rekao je kako je današnji dan, na koji Hrvatska obilježava i 20.obljetnicu međunarodnog priznanja, praznik povjerenja, mira i pravednosti.

Ističući kako se s pravom govori da je mirna reintegracija bila najuspješniji mirovni projekt UN-a, predsjednik Ivo Josipović je rekao kako su njezinom provedbom sačuvani mnogi životi. 'Mirna reintegracija jedna je od najuspješnijih mirovnih misija UN-a uopće. Taj je proces sačuvao mnoge živote i dokazao da je bolje deset godina pregovarati nego jedan dan ratovati. Za njeno uspješno provođenje treba zahvaliti političkom vodstvu Hrvatske koje je odlučilo na provedbu mirovnog procesa, građanima hrvatske nacionalnosti koji su bili prognani iz svojih domova, ali su vjerovali u svoj povratak kao i građanima srpske nacionalnosti koji su Hrvatsku prihvatili kao svoju domovinu', rekao je predsjednik Josipović dodajući da je u svemu tome bilo potrebno mnogo vizije, povjerenja, ali i pravednosti koja treba omogućiti kažnjavanje krivaca i pronalazak nestalih osoba.

Prema njegovim riječima, proces pomirenja ne bi bio moguć bez povjerenja i pravednosti. Hrvatska se danas nalazi pred referendumom o pristupnju EU, koji je, kako je kazao, također dio velikog procesa povjerenja - povjerenja u vlastite snage i povjerenja prema Europi.

Predstojnik tadašnjeg ureda privremenog upravitelja za uspostavu hrvatske vlasti u hrvatskom Podunavlju Ivica Vrkić istaknuo je kako je "Vukovar vodio velike bitke za Hrvatsku ali je isto tako gradio i mir". Ocijenio je međutim kako Hrvatska nije dovoljno računa vodila o procesu mirne reintegracije, jer, kako je rekao " da je to činila imala bi znantno drugačiju poziciju u Haagu".

Okupljenima se obratila i predsjednica tadašnjeg Nacionalnog odbora za uspostavu povjerenja Vesna Škare Ožbolt. Kako je rekla, procesom mirne reintregacije omogućen je povratak istočne Hrvatske, Baranje i zapadnog Srijema u ustavno- pravni poredak RH a da nije ispaljen ni jedan metak, niti izgubljen ijedan život.

Predsjednik Zajedničkog vijeća općina (ZVO) Dragan Crnogorac ocjenio je kako je srpska zajednica prihvatila proces mirne reintegracije jer je procjenila kako je to jedini mogući put stvaranja mira i budućeg suživota između Srba i Hrvata. Crnogorac je pozvao državne vlasti Hrvatske i Srbije da rade na rješavanju otvorenih pitanja između dviju država jer, kako je rekao, proces povratka izbjeglica i raseljenih osoba još uvijek nije završio.

Prema riječima vukovarskog gradonačelnika Željka Sabe Vukovar je danas grad mira i tolerancije, Na današnji dan, prema njegovom mišljenju, završio je rat u Hrvatskoj. Poručio je kako se pomirenje ne može nametnuti izvana, već Vukovarci taj mir žive svaki dan.

Tijekom svečanog skupa nazvanog "Vukovar- 14 godina u miru i toleranciji", nastupila su vukovarska kulturno-umjetnička društva.

Vijeće sigurnosti UN-a donijelo je 15. siječnja 1996. Rezoluciju 1037. o operaciji UNTAES-a u Istočnoj Slavoniji s rokom trajanja od godinu dana, uz mogućnost produljenja za još jednu godinu.

Proces mirne reintegracije završio je 15. siječnja 1998., kada je hrvatsko Podunavlje (istočna Slavonija, Baranja i zapadni Srijem), vraćeno u ustavno-pravni poredak RH, čime su stvoreni uvjeti za povratak prognanika i izbjeglica na ta područja te obnovu.