SKRB ZA TRUDNICE I DJECU

Bolja vremena za majku u Sierra Leoneu

10.06.2010 u 08:50

Bionic
Reading

Krajem travnja, odmah nakon rođenja svog sinčića u državnoj bolnici Bo u južnom dijelu Sierra Leonea, bilo je neizvjesno hoće li Hawa Barrie preživjeti. Četrdesetogodišnja Hawa patila je od eklampsije, komplikacije povezane s trudnoćom koju karakteriziraju napadaji i grčevi

Sestra koja je njegovala gospođu Barrie rekla je da je nova majka u stabilnom stanju ali mora ostati na promatranju u bolnici prije nego je otpuste.

Sierra Leone je jedno od najopasnijih mjesta na zemlji za trudnice. Sustav zdravstvene skrbi uništen je tijekom građanskog rata koji je trajao cijelo desetljeće i mnoge obitelji moraju daleko putovati da dođu do liječnika. Često su presiromašni da plate liječenje i, prečesto, moraju se oslanjati na tradicionalne metode njege za vrijeme poroda. Rezultat svega toga je da svaka osma žena u Sierra Leoneu umire zbog komplikacija povezanih s trudnoćom. U razvijenim zemljama, to se događa tek jednoj od 8 tisuća žena. Jedini ginekolog u južnoj regiji zemlje, dr. Philip Koroma, skrbi za područje od oko 2,5 milijuna ljudi.

Drugi negativni zdravstveni pokazatelji, kao što su loša prehrana majki i raširena praksa osakaćivanja ženskih genitalija, također doprinose komplikacijama za vrijeme trudnoće i poroda. Kao odgovor na ovu krizu, UNICEF surađuje s Vladom Sierra Leonea i drugim partnerima - EU, Svjetskom bankom i UK Aid-om, kako bi uveli besplatnu zdravstvenu skrb za trudnice, dojilje i djecu mlađu od 5 godina. Ovom inicijativom bile bi ukinute naknade za medicinsku njegu i pruženi besplatni lijekovi u svim javnim zdravstvenim ustanovama u zemlji.

Očekuje se da će oko 1,2 milijuna majki i djece u Sierra Leoneu u 2010. imati koristi od ove nove inicijative. U skladu s politikom o besplatnoj zdravstvenoj skrbi, Sierra Leone također radi na obučavanju nove generacije zdravstvenih stručnjaka diljem zemlje. Danas se, međutim, još uvijek zdravstveni djelatnici bore da svim majkama kojima je to potrebno, pruže skrb. U bolnici Bo, gđa Barrie se oporavlja uz budno oko medicinskih sestara, a njezin dječačić je obavio svoja prva cjepljenja. Najgori dani eklampsije su iza nje - sada je jasno da će se oporaviti od komplikacija nastalih u trudnoći. Uz besplatnu skrb za sve majke i bebe u Sierra Leoneu, više će žena imati bolju šansu da žive dugo i zdravo.