MARŠ U LA PAZ

Bolivijski Indijanci protiv gradnje ceste u Amazoni

16.08.2011 u 12:09

Bionic
Reading

Šestotinjak bolivijskih Indijanaca iz Amazone organiziralo je Marš u La Paz prosvjedujući protiv plana gradnje ceste kroz nacionalni park koji je povod novom socijalnom sukobu, što dodatno produbljuje rascjep između vlade Eva Moralesa i njezine baze u narodu

'Ima nas više od šest stotina na početku ovog hodočašća u kojem sudjeluju i žene, djeca i starije osobe. To je marš za obranu naših prava', rekao je u Trinidadu Ernesto Sanchez, indijanski čelnik sa sjevera pokrajine Benija. Nadaju se da će za četrdesetak dana stići u La Paz, udaljen 600 km.

Povorka je u ponedjeljak po sunčanu vremenu krenula na put s glavnog trga u Trinidadu, prijestolnici pokrajine Benija. Prvog dana planiraju prijeći 17 km.

Nova cesta duga 306 km, čiju izgradnju većim dijelom financira Brazil, treba proći kroz ekološki osjetljivo područje Nacionalnog parka i područja Isiboro Securea površine oko milijun hektara na kojemu živi više od 50.000 Indijanaca.

Indijansko nezadovoljstvo u Beniju izbija u prilikama sve većih socijalnih nemira protiv vlade Eva Moralesa, na vlasti od 2006.