na ulicama

Bolivijci prosvjeduju protiv pokušaja namještanja izbora

23.10.2019 u 10:18

Bionic
Reading

Nezadovoljni zbog, kako tvrde, pokušaja ljevičarskog predsjednika Eve Moralesa da namjesti nedjeljne izbore, Bolivijci su u utorak prosvjedovali ispred hotela u glavnom gradu La Pazu gdje izborno povjerenstvo obrađuje preostale glasačke listiće

Nakon službeno prebrojanih 97 posto glasova, Morales je povećao vodstvo ispred svojeg glavnog suparnika Carlosa Mese na 9,42 postotnih bodova, nešto manje od 10 postotnih bodova koliko mu je potrebno da izbjegne riskantniji drugi krug.

No čak i ako zadrži prednost i osigura sigurnu pobjedu, bačena je sjena na legitimitet izbora i Mesa i njegovi pristaše poručuju da neće priznati rezultate.

Sumnje da se manipulira izborima pojavile su se u nedjelju kada je središnje izborno povjerenstvo naglo zaustavilo brzo elektroničko prebrojavanje nakon što je pokazalo da će Morales i Mesa vjerojatno morati ići u drugi krug, prebrojavši 84 posto glasova.

Kada je brzo prebrojavanje glasova nastavljeno uz velike kritike u ponedjeljak, Morales je dobio vodstvo od 10 postotnih bodova, što je izazvalo kritike stranih izbornih promatrača i cjelonoćne nerede širom zemlje.

Moralesova vlada niječe da se miješa u izbore i poziva na mir.

No neredi su se nastavili i u utorak sve do večeri.

Prosvjedi su među najvećima u zemlji zadnjih desetljeća. Broj prosvjednika jedan očevidac procijenio je na 100.000.

Mesa se neočekivano pojavio na prosvjedu ispred hotela vrativši se iz Santa Cruza, svoje ključne baze.

Optužio je izborne vlasti za veliku prijevaru kako se ne bi išlo u drugi krug.

Policija je upotrijebila suzavac kako bi rastjerala skup, a neki su prosvjednici odgovorili bacajući kamenje.

Predsjednica izbornog povjerenstva Maria Choque zanijekala je da je bilo bilo kakvih pokušaja prijevare, no potpredsjednik povjerenstva Antonio Costas podnio je ostavku u znak prosvjeda kazavši da je stanka u elektroničkom prebrojavanju glasova diskreditirala cijeli izborni proces.

Dodao je da nije bio pod političkim pritiskom da zaustavi prebrojavanje glasova, ali i da ne može govoriti u ime drugih članova odbora.

Ministar vanjskih poslova Diego Pary naglasio je da brzo elektroničko prebrojavanje glasova nije obvezujuće te pozvao službenog izbornog promatrača, Organizaciju američkih država (OAS), da izvrši reviziju službenog prebrojavanja glasova koje je u tijeku.

Pobjednik mora dobiti više od 50 posto glasova ili 40 posto plus prednost od 10 postotnih bodova.