BRUTALNA LIKVIDACIJA U PODSTRANI

Boksač je uzijem u sačekuši ubio bivšeg prijatelja?

23.10.2012 u 13:13

Bionic
Reading

Boksač i bivši tjelohranitelj splitskog gradonačelnika Željka Keruma, Ante Bilić (27) iz Kaštela, po svemu sudeći bit će prijavljen za teško ubojstvo i prijeti mu kazna od čak 40 godina zatvora. Bilić je u ranim satima u utorak u Podstrani pokraj Splita sačekao 43-godišnjeg Marijana Bilića Kovačevića zvanoga Kova i doslovce ga likvidirao u neposrednoj blizini Kovačevićevog kafića

Po neslužbenim informacijama kojima raspolaže tportal, žrtva obračuna je nakon velikog broja ispaljenih metaka pokušala pobjeći, no Bilić ga je sustigao nekoliko desetaka metara dalje i dokrajčio pucnjem u glavu.

Još uvijek nije jasno kojim oružjem je počinjeno ubojstvo: u službenim verzijama se spominje tek 'vatreno oružje' pa mediji spekuliraju o pištolju, no postoje i indicije da se boksač poslužio automatskim oružjem, strojnicom 'uzi'. U splitskoj policiji odbili su potvrditi ove informacije, a nisu željeli otkriti čak ni broj ispaljenih metaka.

Ubijeni je oko 1.40 sati izlazio iz kafića 'Popaj' u Podstrani pokraj Splita i pješice se vraćao prema vlastitom kafiću u neposrednoj blizini, kada je Bilić na njega zapucao iz automobila. Nakon što je ovaj počeo bježati, boksač je izašao iz automobila i krenuo za njim. Po svemu sudeći radi se o planiranom i vrlo brutalnom zločinu, pa je gotovo sigurno da će ga policija i tužiteljstvo okarakterizirati kao teško ubojstvo.

Kovačević je već odslužio dvanaestogodišnju zatvorsku kaznu zbog ubojstva jednog taksista početkom devedesetih, a posljednjih godina ponovno je postao zanimljiv policiji zbog sumnje u dilanje kokaina. Jedan sudski postupak neslavno je završio nakon što je prije dvije godine sud otkrio proceduralnu grešku prilikom pretresa njegove kuće.

S druge strane, Bilić - na ulici poznat pod nadimkom Baraba - poznat je kao prilično uspješan boksač, pa u ovom trenutku čak drži titulu europskog prvaka po WBO verziji.


Prije tri godine u stopu je pratio Keruma, no godinu dana kasnije istupio je u medijima tvrdnjom da mu je 'za usluge praćenja' splitski gradonačelnik ostao dužan 300 tisuća kuna. Mjesec i pol kasnije u Kaštelima je zapaljen njegov BMW, no do danas nije otkriven počinitelj.

Odnos ubojice i ubijenoga tijekom godina varirao je od idile do potpunog neprijateljstva: dok se posljednjih mjeseci spominju sumnje u otmice, iznuđivanje i reket, prije samo nekoliko godina Kovačević je Biliću čak i pomagao oko njegove boksačke karijere i putovao s njim na mečeve u inozemstvo. Na Youtubeu čak postoji amaterski snimak jedne tučnjave u blizini Splita, gdje Bilića nokautira osoba nadimka Dedi - borbu u pozadini prati sinoć ubijeni Kovačević, pa se pri kraju snimke čuje njegov glas kako govori 'Nema snage, nema snage...' i 'Gotovo, gotovo...'.

Snimka dogovorene tučnjave