SRPSKI KRIMINALCI

Bojovićevo uhićenje - početak kraja zemunskog klana

10.02.2012 u 14:39

Bionic
Reading

Bojovića se sumnjiči da je od 2004. do 2010. naredio ubojstva nekoliko najmoćnijih srpskih mafijaša te da je sudjelovao u ukupno 20 drugih ubojstava u Srbiji. Uhićenjem Vlade Milisavljevića, zvanog Vlada Budala, devet godina nakon ubojstva Zorana Đinđića, iza rešetaka našla se većina pripadnika zemunskog klana - sudionika u ubojstvu premijera, piše srpski Mondo

Španjolska policija privela je Luku Bojovića (38) zvanog Pekar, zloglasnog srpskog kriminalca kojeg se smatra odgovornim za niz ubojstava na Balkanu. Kako izvještava B92, uhićenje je izvršeno u suradnji s upravom kriminalističke policije Srbije.

Osim Bojovića, danas je priopćeno da su uhićeni i Vladimir Milisavljević zvani Vlada Budala, Siniša Petrić Zenica i Vladimir Mijanović zvani Zuba, piše Blic. Njih trojica uhićena su u Veneciji gdje im je određen pritvor.

Član zemunskog klana preuzeo je glavnu ulogu nad ozloglašenom kriminalnom organizacijom nakon akcije Sablja kojom je srpska policija prije nekoliko godina uhitila i ubila nekoliko šefova mafijaških organizacija u zemlji.

Bojovića se sumnjiči da je od 2004. do 2010. naredio ubojstva nekoliko najmoćnijih srpskih mafijaša te da je sudjelovao u ukupno 20 drugih ubojstava u Srbiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Nizozemskoj i Španjolskoj. U Nizozemskoj je bio umješan u trgovinu drogom te je surađivao sa suparnicima Sretena Jocića poznatijeg pod nadimkom Joca Amsterdam. Po njihovom je nalogu navodno likvidirao nekoliko Jocićevih suradnika i kumova.

Zašto je Vlada budala?

Milisavljević je nadimak Vlada Budala dobio od ostalih članova klana, budući da je jedini završio fakultet, što je kod ostalih izazivalo podsmijeh.

Srpske vlasti su istragu protiv Bojovića podigle nakon izručenja Sretka Kalinića Srbiji. Upravo je Bojović naredio Milošu Simoviću da puca na Kalinića te ubije dvojicu kolega iz zločinačkog klana. Bojović je nakon uhićenja Kalinića i Miloša Simovića nestao, a u rujnu 2010. godine za njim je raspisana međunarodna tjeralica.

Tijekom rata Bojović je bio pripadnik Tigrova, a zapovjednik jedinice Željko Ražnatović Arkan kasnije mu je postao krsni kum. Za Arkanovo ubojstvo optuživao je Branka Jeftovića Jorgu, Andriju Draškovića i Zorana Nedovića Šoka. Na njih su 2004. godine izvršeni oružani napadi. Jorga je ubijen, a Drašković i Nedović ranjeni. Srpska policija Bojovića tereti i za te napade. Kumovao je i sa Cvetkom Simićem čije je tijelo pretprošle godine u komadima pronađeno u Jarunskom jezeru u Zagrebu.

Inače, glavna tema sastanka na kojem su koncem prošle godine u Budvi prisustvovali čelnici policija iz Hrvatske, Crne Gore i Srbije bili su razbuktali ratovi mafijaških skupina na Balkanu, s time da se najviše raspravljalo o Luki Bojoviću i njegovom klanu. Tako je utvrđeno da Bojovićev surađuje sa kriminalnim grupama iz cijele regije te da predstavlja sigurnosnu opasnost za cijeli Balkan. Tada je dogovorena i velika akcija uhićenja vođa i pripadnika krim organizacija.