REAKCIJE NA GAZU

Bojkot izraelskih trgovina i antisemitizam u Europi

13.01.2009 u 17:19

Bionic
Reading

Vojna ofenziva u Gazi podijelila je zajednicu američkih Židova u kojoj se izdvaja sve glasniji pokret za mir, u Europi raste broj antisemitskih akcija, a u Izraelu udruge za ljudska prava prozivaju domaće medije zbog izostanka kritike

"Zajednica je podijeljena" u SAD-u, rekao je Ori Nor, glasnogovornik američke podružnice izraelskoga mirotvornog pokreta "Mir sada" (Peace now).

Pokret sa sjedištem u Izraelu na svojoj internetskoj stranici poručuje "Prekini rat sada. Nađimo pravo rješenje, političko rješenje", zbog čega je dugo bio izoliran na američkoj političkoj sceni kojom je dominirala skupina AIPAC (America Israel public affairs committee).

Agencija AFP piše da su podjele u utjecajnoj američkoj židovskoj zajednici dugo vremena bile tabu tema, a skandal je izbio 2006. kad je objavljena knjiga koja američki židovski lobi AIPAC optužuje za pretjeran utjecaj na američku vanjsku politiku.

AIPAC je autore knjige, dvojicu sveučilišnih profesora Stephena Walta i Johna Mearsheimera, optužio za antisemitizam, ali dio židovske zajednice prihvatio je kritike i u američkom Kongresu danas brani ciljeve Židova pacifista.

Skupina J Street već prvih dana ofenzive počela je potpisivati peticiju za proglašenje trenutačna prekida vatre u Pojasu Gaze, u vrijeme kad je to još odbijala učiniti američka državna tajnica Condoleezza Rice

Direktor J Streeta Jeremy Ben-Ami ponavlja na internetskoj stranici da su oni "duboko solidarni s Izraelom", ali "kao Amerikanci, prijatelji i potpora Izraelu, vjerujemo da sadašnja vojna operacija nije ni u interesu SAD-a, ni Izraela".

Prosvjedi na Bliskom istoku i u arapskom svijetu pokazuju da je "jedini rezulatat pogoršanje ugleda SAD-a, njegovih interesa i položaja u svijetu", ističe Ben-Ami.

Profesora Walta, od kojega se u 2006., kad je knjiga bila objavljena, ogradilo njegovo sveučilište Harvard, ugledni časopis Foreign Policy pozvao je u siječnju da pokrene blogove o američkoj diplomaciji i on je kritizirao američko stajalište o ofenzivi.

I tijekom izraelskog rata protiv Hezbolaha 2006. Washington je mjesec dana odbijao pozvati na prekid vatre, rekao je Walt i dodao: "Što prije uspijemo redefinirati pojam 'proizraelski', bit će bolje i nama i Izraelu. Suvišno je reći Palestincima."

U Francuskoj, koja u Europi ima najbrojniju muslimansku i židovsku zajednicu, s 4 do 5 milijuna muslimana i 600.000 Židova, zbog izraelske ofenzive porastao je broj antisemitskih akcija te ih je zabilježeno 55 u nešto manje od tri tjedna ofenzive.

Francuskom kolaju SMS poruke s pozivom na mržnju, pa udruge protiv rasizma, političari i vjerski vođe pozivaju na razum i pripremaju tekst s pozivom na "suživot", a tekst će biti objavljen na internetu.

U Italiji je bilo pokušaja bojkota izraelskih trgovina, a kritike su glasne i u Izraelu, gdje organizacije za ljudska prava optužuju domaće medije za jednostranost u izvješćivanju.

Čelnici osam nevladinih udruga uputili su pismo kritike šefovima redakcija tiskanih i elektroničkih medija i portala te navode: "Nema (u medijima) rasprave o opravdanosti načina na koji se ponaša Izrael."

Izrael zabranjuje stranim novinarima ulazak u Gazu izazivajući veliku frustraciju, što je pokazao i HRT prenijevši izjavu novinara televizije SKY koji tvrdi da zemlja, koja se smatra demokratskom, nema pravo braniti novinarima ulazak u Gazu.

Pisma šefovima redakcija među ostalima su potpisali izraelska Udruga za građanska prava te organizacije za ljudska prava B'Tselem, Gisha i Yesh Din. Nekoliko međunarodnih organizacija osudilo je izraelsku vojsku za nepoštivanje međunarodnoga humanitarnog prava.