JURICA SAVJETUJE

Boje jeseni u četiri zida

11.10.2012 u 09:30

Bionic
Reading

Ono što je ljeto ljudskoj duši, neka to jesen pa čak i zima budu domu. Spriječite hibernaciju vlastitog duha, uljepšavajući životni prostor malim i jednostavnim trikovima koje vam ovaj tjedan Jurica savjetuje. Neka jake boje jeseni pobude i najskrivenije kutke duše

Početkom hladnijih mjeseci velik broj ljudi uhvati neki oblik sezonskog afektivnog poremećaja, tj. zimski blues i načelno melankoličan modus vivandi sve do prvih proljetnih pupoljaka, no uz izlaganje umjetnim izvorima sunčevog svjetla, jedna od prilično zapostavljenih terapija može biti i uređenje doma uz zanimljive kombinacije ukrasa i boja, dakako efektno uz što manji financijski trošak.

Neki dan sam dobivši pozivnicu za otvorenje izložbe reprodukcija poznatog austrijskog umjetnika Gustava Klimta počeo razmišljati o njegovim djelima i kako umjetnost u svim svojim oblicima oblikuje naš životni prostor uljepšavajući prazne kutke ili nadopunjujući ostale elemente interijera.

Volim misliti da svatko od nas ima bar jednu omiljenu umjetninu koja nas ostavlja bez daha i čini sretnima, a dok se dovoljno ne obogatimo da bismo mogli kupovati originale poput Klimtovih, zašto ne bismo na zid vješali pristupačnije reprodukcije ili čak postere – ako ništa drugo, njih ćemo puno lakše skinuti sa zida kada ih se zasitimo.

Zašto Klimt, a ne Lichtenstein ili Hopper? Gustav koristi boje koje su idealne za perfektan jesensko/zimski ugođaj doma. K tome, gđa. Bloch-Bauer izgleda vrlo fesch oliti pomodno kako bi moji austrijski preci rekli.

Pričajući o zidovima, ne mogu ne spomenuti jedan mali trik koji sam naučio na faksu, ako želite za manje novca dobiti vrlo efektnu sliku na zidu, potrebna vam je klasična svilena ženska marama. Ne mora biti skupa, dapače. Pogledajte u robnoj kući ili još bolje, u second hand trgovini; eventualno na buvljaku. Bitno je da je marama četverokutna. Pažljivo je ispeglajte i potom uokvirite pazeći da se ne stvore nabori. Ženske marame imaju vrlo zanimljive uzorke koji će običnu maramu u tren oka pretvoriti u jedinstvenu sliku na zidu. Ako je marama puna intenzivnih boja, birajte neutralni ili okvir koji će komplementirati dominantnu boju.

Slično možete napraviti i sa starim vunenim šalom. Karirani šal upotrijebite kao ukrasni stolnjak za stolić u dnevnoj sobi, samo pazite da nema rupica od moljaca koji su uživali u gozbi i da nije pohaban – mucice obrijte nježnim potezima koristeći oštar žilet ili specijalnim aparatićem za šišanje tkanina.

Šetnjom u parku ili šumi skupite razno lijepo lišće u komadu i potom ga stisnite u debeloj knjizi nekoliko dana. Obruč za vezenje, veličine otprilike 40 centimetara omotajte konopcem ili ukrasnom vrpcom jesenje nijanse; krajeve zalijepite pištoljem s vrućim ljepilom ili snažnim ljepilom. Uzmite šest do osam uzica od flaksa dužine jednog metra i u pravilnim ih razmacima zavežite oko obruča. Na kraj svake svežite manje borove češere ili drvene, a može i staklene kuglice. Potom svežite manji čvor oko stabljike svakog lista i tako ih nanižite. Obruč objesite za strop ili još bolje za konopce stropnog ventilatora. Sve potrebno nabavite u hobby dućanima ili prodajnim centrima za uređenje doma.

Koliko često ukrašavate stol prije obroka? Ne želim ni čuti da nemate vremena jer je proces brz, a rezultat genijalan. Potreban vam je deblji materijal – može juta, deblje platno, a za svečanije obroke možete upotrijebiti i umjetnu kožu, glatku ili brušenu. Izrežite komad tkanine veličine 48 puta 13 cm; ako ste vješti, možete odmah škarama izrezati oblik lišća ili olovkom nacrtati željeni oblik na papir, oblikovati ga i kredom za tkanine ucrtati oblik na platno koje ćete tako lakše izrezati do željenog izgleda. Dobit ćete vrlo efektni podložak za tanjure koji možete koristiti sam ili povrh osnovnog. Većina spomenutih materijala osnovno ima paletu jesenskih boja pa ih ne morate dodatno bojati. Usto, po stolu pobacajte malo ukrasnih divljih kestena et voila, stol izgleda lijepo i ukrašeno.

Tim istim principom možete izrezati i manje listove od filca, veličine npr. 15 puta 10 cm ili manje; na kraju lista, tamo gdje bi trebala biti peteljka probušite manju rupu i kroz nju provucite komad tanjeg konopca, vrpce ili umjetne kože na čiji kraj možete svezati malu kuglicu od drveta ili plastike u željenoj boji. List možete obojiti bojom za platno i kistom ili još bolje skuhati bijelu kavu, umočiti komad filca u nju da se oboji i potom tanjim kistom ucrtati žilice kista ili spužvicom tapkanjem nijansirati dijelove lista – to također možete kavom, no nešto tamnijom nijansom. Kada se dobro sasuši, jedinstvena oznaka za knjige je gotova.

Za lijepi miris u prostoriji imam još jednostavniji trik! Uzmite jednu naranču i šaku klinčića kojima je izbodite; stavite je na tanjur ili blizu izvora topline (ovisno koliko jak miris želite) i miris će se širiti prostorom. Tu i tamo možete nježno stisnuti voćku da se miris reaktivira.

Kod tete na placu kupite jabučice koje izrežete na tanje kriške – bitno je sačuvati oblik jabuke – i potom ih premažite limunovim sokom da ne potamne. Ubacite ih u voćni čaj ili još bolje u earl grey te koristite štapiće cimeta cassia  (jeftiniji je od pravog cejlonskog) umjesto žličica. Ne uljepšava dom ovaj ili onaj ukras i kombinacija boja, potrebna je i odlična atmosfera.