posebna pažnja

Bojan Glavašević: Vukovar ne treba biti mauzolej, nego hram života

12.12.2019 u 13:07

Bionic
Reading

Saborski klubovi podijelili su se u ocjeni dosega zakona o proglašenju Vukovara mjestom posebnog pijeteta, pa dok HDZ-ov drži da se time radi korak naprijed, oporbeni ustrajavaju da se pijetet ne može propisati te da se zakonom od Vukovara radi mauzolej, umjesto modernog i otvorenog grada

Proglašavanjem Vukovara mjestom posebnog pijeteta stvaramo pravni okvir za posebni, nacionalni status ovoga grada, kazala je Marijana Balić (HDZ), ističući da Vukovar zaslužuje posebnu pažnju kako bi postao gradom poželjnim za život.

Punu podršku zakonu daje i Klub stranke rada i solidarnosti jer, kako navodi Kažimir Varda, Vukovar ima simboličko, prijelomno, sudbonosno mjesto u hrvatskoj povijesti, simbol je otpora i zajedništva.

Pijetet se ne da zakonski određivati, uzvraća Nenad Stazić (SDP), koji tvrdi da je korist od zakona "ravna nuli", da ima predizbornu svrhu, da već postoji zakon o obnovi i razvoju Vukovara iz 2001. kad je premijer bio SDP-ov Ivica Račan.

Stazić: Od Vukovara radite mauzolej, grobnicu

"Od Vukovara radite mauzolej, grobnicu“, poručio je Stazić vladajućima i dodao kako je Vukovar duboko podijeljen, ljudi mu iseljavaju. "Pobjegli su od vaših mjera i pomoći", rekao je i upitao vladajuće zašto ne naprave moderan, otvoren grad, zar su žrtve Škabrnje i Nadina manje bitne od vukovarskih. "Zakon je jedan zastor, kao sipino crnilo kojim treba sakriti istinu od Vukovara", ustvrdio je Stazić.

I Bojan Glavašević (Klub HSU/Snaga/nezavisni) drži da Vukovar ne treba biti mauzolej, nego hram života, te izražava bojazan da mu domovinski pijetet neće donijeti budućnost, nego ga vratiti u prošlost.

"Vukovar dijeli sudbinu Hrvatske, ako je u njoj dobro i Vukovaru će biti, ako želite da mu bude bolje nemojte ga stavljati pod stakleno zvono, dajte mu da živi život ostatka države, on je snažniji nego mislite", poručio je Glavašević vladajućima.

I Goran Beus Richembergh (Glas) upozorava da je unatrag pet godina, od prošlih predsjedničkih izbora, iz grada iselilo tri i pol tisuće ljudi.

Zekanović: Budite hrabri i recite - neće biti riješen problem dvojezičnosti

Dio oporbe ustrajava na pitanju hoće li predloženi zakon riješiti problem dvojezičnosti, odnosno postavljanja dvojezičnih ploča u Vukovaru. "Budite hrabri, kao u ratu, pa recite - neće biti riješen problem dvojezičnosti", pozvao je ministra hrvatskih branitelja Hrvoje Zekanović (Hrast), no odgovor nije dobio.

Beus Richembergh smatra da se pitanje dvojezičnosti promatra samo u trenutnom kontekstu, te da Vukovar i njegova povijest zaslužuju puno više.

Vladinim prijedlogom, područjima posebnog domovinskog pijeteta definiraju se Grad Vukovar i naselje Bogdanovci, Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru središnje je mjesto obilježavanja posebnog domovinskog pijeteta.

Dani posebnog pijeteta uključuju dane od 17. do 21. studenoga, zakon predviđa osnivanje Vijeća za domovinski pijetet koje će činiti predstavnici 17 nadležnih institucija, tijela i udruga iz Domovinskog rata.