kulminacija nezadovoljstva

Bojan Glavašević napustio SDP, u pismu sve objasnio: Ideja stranke je ugašena

27.08.2018 u 16:09

Bionic
Reading

Bivši pomoćnik ministra i saborski zastupnik Bojan Glavašević istupio je danas iz SDP-a, u koji se službeno učlanio 2016. Potvrdio je to za tportal, no daljnje planove nije otkrivao

Glavašević je čelništvu stranke napisao i pismo u kojem je otkrio zašto odlazi. 'Nismo uspjeli SDP-u udahnuti novi život, nismo ga ispunili relevantnim političkim sadržajem i nismo ga učinili strankom u koju Hrvatska može vjerovati i na koju se može osloniti, bilo u opoziciji ili na vlasti. To je bila dužnost koju nam je povjerilo članstvo, i to je bilo ono što su građani od nas očekivali. Ne samo da u tome nismo uspjeli, nego smo uspjeli SDP gotovo u potpunosti uništiti kao ideju, kao koncept, kao politički brand', napisao je između ostalog Glavašević.

Šef stranke Davor Bernardić i njegovi pobočnici, dodaje u pismu, pretvorili su SDP u potpunu antitezu socijaldemokracije. Krivnja je, poručuje, i na Bernardićevim prethodnicima, a odgovornost za neuspjeh stavlja dijelom i na sebe.

'Iz SDP-a odlazim jer SDP, ovakav kakav je postao, ne može ponuditi odgovor ni na jedno važno pitanje budućnosti Hrvatske. Stranka koja je nekada baštinila ideje univerzalnih ljudskih prava i artikulirala stavove velikog broja slobodnomislećih pojedinaca pokleknula je ne ispunivši svoju misiju u modernoj Hrvatskoj. Ideja SDP-a je ugašena, a povijesna uloga ove stranke završava u neiscrpnoj borbi za fotelje - borbi koja nikoga ne zanima i u kojoj ne želim sudjelovati. Ideje koje je promovirao SDP ugasili su sebičnim interesima umreženi pojedinci koji nažalost ne shvaćaju vrijeme u kojemu živimo, nužnost svakodnevnog osluškivanja naših ljudi i njihovih potreba te kreiranja politika stranke u dosluhu sa svim ljudima kojima je ova vlast nanijela nepravdu, a takvih je mnogo', poručuje u pismu.

Glavašević saborski mandat ne namjerava vratiti stranci jer je u parlament ušao zahvaljujući preferencijalnim glasovima s 'neulaznog' mjesta. U Saboru zasad ostaje nezavisni zastupnik.

  • +2
Bojan Glavašević o nepotizmu i uhljebljivanju u državnoj upravi Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

'Na samome kraju, želim zahvaliti svim članicama i članovima SDP-a s kojima sam imao prilike surađivati i raditi lijepe i dobre stvari za Hrvatsku. Onima iz vodstva želim da pronađu snagu kako bi do kraja mandata mogli učiniti nešto korisno za našu zemlju', zaključio je Glavašević u pismu.

Iako danas nije želio govoriti detaljnije o svom odlasku, Glavašević bi se ovih dana trebao obratiti javnosti.