(NE)SIGURNA ZAŠTITA

Boja u vozilu uništila novac PBZ-a

20.05.2009 u 19:44

Bionic
Reading

U kombiju AKD zaštite koji je prevozio PBZ-ov novac iz Dugopolja u Split u utorak se aktivirao elektrokemijski sustav zaštite koji je bojom poprskao i uništio novac. Pošiljka je trebala biti dostavljena u Osječkoj ulici

Nije poznato o kojem je iznosu riječ kao ni što je uzrok aktiviranja sustava kojeg je Hrvatska uvela prošlog ljeta i to s namjerom da se smanji broj pljački koje su se sve češće događale baš za vrijeme transporta, piše Večernji list

– Nakon provedenog postupka, sukladno propisanoj proceduri, novčanice će biti poslane na procjenu oštećenja u HNB – kazao je Dražen Dumančić iz PBZ-a, te dodao da u pošiljci nije bila veća količina novca koji je i inače osiguran u skladu sa zakonskim propisima.

U AKD zaštiti kazali su kako su uređaji još pod jamstvenim rokom, tako da će u cijeli postupak istrage biti uključen i proizvođač opreme.

– Svaka novčana pošiljka transportira se u zasebnom spremniku koji su zaštićeni elektronskom zaštitom koja nadzire sustav rada elektrokemijskog sistema. Nakon izvršenog pregleda i softverskog nadzora utvrdit će se sve aktivnosti spremnika koje su dovele do aktiviranja, a mogući su mehanički kvar, kvar elektronike ili nepropisno rukovanje – piše u priopćenju AKD zaštite.

Ta tvrtka za prijevoz novca ima 250 kofera s elektrokemijskom zaštitom i 120 elektrokemijskih uređaja za zaštitu kaseta bankomata. Sav novac osiguran je policama osiguranja, a oštećene novčanice, uz policijski zapisnik, mijenjaju se u Narodnoj banci te vlasniku ne nastaje materijalna šteta. Provizija zamjene novčanica koja iznosi oko jedan posto vrijednosti pošiljke također je pokrivena policama osiguranja.