SVATKO VODU NA SVOJ MLIN TJERA

Bogati nesložni kako riješiti krizu

14.03.2009 u 19:33

Bionic
Reading

U slikovitom engleskome selu ministri najmoćnijih zemalja svijeta pokušavaju se dogovoriti oko složne politike u borbi s financijskom krizom. Kako, kad svatko prije svega brani vlastiti interes?

Ministri financija 20 najvažnijih industrijskih zemalja te zemalja s rastućim gospodarstvima savjetuju se danas u blizini Londona o zajedničkom nastupu na takozvanom Sastanku na vrhu G20 najavljenom za početak travnja. Prije svega radi se o rješenjima kako bi se prevladala svjetska gospodarska kriza javlja Deutsche Welle. Domaćin, britanski ministar financija Alistair Darling upozorio je kako, zbog velikog broja učesnika, od sastanka ne bi trebalo previše očekivati.

Velike razlike vladaju među zemljama poput SAD-a, Kine ili Europske unije, od kojih svaka krizu želi rješavati sa stajališta vlastitih interesa. SAD je zatražio dodatne investicijske programe. Njemačka to odlučno odbija. Njemačka kancelarka Angela Merkel je tijekom nedavnog sastanka s francuskim predsjednikom Nicolasom Sarkozyjem jasno dala do znanja da ne namjerava dodatno izdavati novac njemačkih poreznih obveznika. Brazil, Rusija, Kina i Indija sa svoje strane od međunarodnih finacijskih institucija zahtijevaju više kredita za zemlje čija su gospodarstva u zamahu.