SVEVIŠNJI JE SVEMOGUĆ

'Bog je oslobodio čovjeka nakon komunizma i nacizma'

19.10.2011 u 18:51

Bionic
Reading

Bog je tijekom povijesti uvijek 'oslobađao' čovjeka, a to je učinio ponovno 'nakon mračnoga razdoblja nacističkih i komunističkih progona', rekao je u srijedu papa Benedikt XVI. u govoru održanom pred 15.000 hodočasnika tijekom opće audijencije na Trgu sv. Petra u Vatikanu.

Papa je vjernike i hodočasnike podsjetio na psalam 136 - vrlo važan kršćanima i židovima - Veliki Hallel, svečanu hvalu što je židovstvo pjeva za vrijeme pashalnoga bogoslužja, a osobito je važan njegov refren: "Hvalite Gospodina, jer je dobar: vječna je ljubav njegova!"

"U dvije tisuće dugoj povijesti Crkve, dobrota Božja uvijek je postojala: nakon mračnog perioda komunističkih i nacističkih progona Bog nas je oslobodio i pokazao da je njegova snaga vječna", rekao je Benedikt XVI.

Povratak židova u Svetu zemlju nakon robovanja u Egiptu za faraone današnjem se čovjeku može učiniti vrlo dalekim, a može mu se činiti i da to nije dio njegove povijesti, rekao je Papa. No tijekom "dugoga putovanja pustinjom prema slobodi, punog kušnji, hebrejski je narod uspio preživjeti, naučivši da treba živjeti u vjeri i slušati zakone Gospodnje". "Važno je sjetiti se dobrote Božje", koja pokreće nadu i "otvara put prema budućnost", kazao je Benedikt XVI.