NE UKIDAJTE MALI RIBOLOV!

Boduli bakljama 'ugasili mrak' na hrvatskim otocima

20.02.2014 u 10:01

Prosvjed 'Osvijetlimo otoke'

Izvor: Cropix / Autor: Jure Miskovic

Bionic
Reading

Pod motom 'Osvijetlimo otoke', u brojnim otočnim lukama otočani su sinoć zapalil baklje i 'ugasili mrak' na hrvatskim otocima i tako digli svoj glas protiv odluke o ukidanju malog ribolova. Organizator i inicijator akcije Osvijetlimo otoke Otočni je sabor čiji su se čelnici jučer pridružili otočanima u mjestu Preku na otoku Ugljanu kod Zadra

'Mali ribolov esencijalan je dio života otočana. Nas otočane nitko nije pitao što mislimo o ukidanju malog ribolova i kakve će posljedice to imati za ljude na otocima. Na svaki način se želimo oduprijeti toj suludoj odluci i jasno reći što mislimo. Na ovaj način smo, makar simbolično, osvijetlili naše otoke', kazao je predsjednik Otočnog sabora Denis Barić. 'Ako nam ukinete mali ribolov, otvorite nam pučke kuhinje' i 'Mi smo skromni i mali ljudi ne ukidajte nam mali ribolov', poruke su koje su otočani uputili javnosti, resornom ministarstvu i Vladi. Iz Preka su poručili mjerodavnima kako se na otocima živi i zimi, a ne samo tijekom dva ljetna mjeseca.


Kao što je poznato, od 1. ožujka više se neće moći obavljati mali ribolov koji pretpostavlja upotrebu jednoslojnih mreža stajaćica. Nosioci povlastice za tu vrstu ribanja moći će se pod određenim uvjetima opredijeliti za gospodarski, sportski ili rekreativni ribolov. Mali ribolov će na otocima i na Pelješcu ostati na životu do kraja godine pod sljedećim uvjetima: ribari moraju biti stariji od 60 godina, a njihovi prihodi ispod 1.660 kuna mjesečno.

Bakljama 'ugasili mrak' na hrvatskim otocima

Bila je ovo uvertira u okrugli stol o malom ribolovu koji će se danas s početkom u 18 sati održati u Multimedijalnoj dvorani Sveučilišta u Zadru u Novom kampusu. Uvodna izlaganja imat će prof. dr. sc. Ante Uglešić, rektor zadarskog sveučilišta, koji će govoriti o ulozi akademske zajednice u očuvanju identiteta otočnoga prostora. Prof. dr. sc. Ante Soldo, s Odjela za studije mora Sveučilišta u Splitu, izložit će temu Mali ribolov u EU-u i njegov utjecaj na ekosustav Jadrana, dok će prof. dr. sc. Joško Božanić s Filozofskog fakulteta u Splitu govoriti o Milenijskoj tradiciji malog ribolova kao kulturne vrednote. Denis Barić, predsjednik udruge Otočni sabor, aktualizirat će značenje malog ribolova za egzistenciju otočnog stanovništva. Na Okruglom stolu očekuje se i sudjelovanje predstavnika Ministarstva poljoprivrede.