AKO STE MLAĐI OD 45

Boban široke ruke: Za doseljavanje u dalmatinska sela nudi 120 tisuća kuna

13.03.2019 u 11:02

Bionic
Reading

Splitsko-dalmatinska županija prva u Hrvatskoj dijelit će poticaje za ostanak ili doseljavanje mladih obitelji u ruralna područja, pa će u sklopu projekta 'Tu je tvoj dom' svakoj od njih na raspolaganju biti nepovratna sredstva u iznosu od 40 do 120 tisuća kuna. Novac će se moći koristiti za adaptaciju postojećih objekata, kupnju zemljišta, projektnu dokumentaciju, gradnju novih kuća te kupnju kuća ili stanova u 230 naselja u zaleđu ili na otocima, gdje se bilježe negativni demografski trendovi

'Zabilježili smo veliki broj upita i prije nego što smo objavili ove mjere, čiji je glavni cilj stvaranje uvjeta za ostanak i doseljavanje mladih obitelji u ruralna područja, te ravnomjerni razvoj županije', kazao je splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban na predstavljanju projekta.

U prvoj godini za ovu namjenu rezervirano je četiri milijuna kuna, no sredstva će se po potrebi povećavati. Po planu, u iduće tri godine potporu će dobiti najmanje 300 obitelji s 1200 do 1400 članova.

'Punih šest mjeseci smo razrađivali sve detalje kako bismo spriječili eventualne zloupotrebe, a formirali smo i povjerenstvo koje će uvijek biti na usluzi', dodao je Boban.

Naselja na koje se odnosi ova mjera podijeljena su u pet kategorija, ovisno o stupnju razvijenosti, a pored toga glavni kriterij za iznos poticaja bit će broj djece u obitelji. Za poticaje će se moći prijaviti supružnici ili partneri s manje od 45 godina starosti i bez riješenog stambenog pitanja bilo gdje na području Hrvatske, a na novoj adresi morat će imati prebivalište još najmanje deset godina nakon povlačenja sredstava. Djeca će morati pohađati školu 'u naselju za koje su dobiveni poticaji, ili u najbližem mogućem'.

Boban je pojasnio da se mjere odnose i na velik broj manjih naselja na otocima, premda oni formalno nemaju demografskih problema. 'Realno i na terenu su devastirani, premda statistika to ne govori', pojasnio je, aludirajući na građane koji ondje imaju fiktivno prijavljena prebivališta.

'Poticaji ovakvog tipa prvi su u Hrvatskoj, no vjerujemo da će i drugi slijediti naš primjer i da će ovo postati trend i u drugim dijelovima države', dodao je dožupan Ante Šošić.