(NE)NADLEŽNA MINISTARSTVA

Bludni nastavnik radi u dvije osnovne škole

04.06.2009 u 10:47

Bionic
Reading

Nastavnik tjelesne i zdravstvene kulture D. N. zaposlen u Osnovnoj školi Beletinec te u Osnovnoj školi Sveti Ilija, koji je osuđen na 9 mjeseci uvjetno s rokom kušnje od dvije godine zbog bludnih radnji nad učenicom, još uvijek radi u obje osnovne škole unatoč pravomoćnoj sudskoj presudi

VARAŽDIN - Kaznu mu je izrekao varaždinski Općinski sud, a potvrdio Županijski još početkom godine, piše Večernji list.

Tek su ovih dana obje škole dobile obavijest o pravomoćnosti presude i zatražile od Ministarstva znanosti mišljenje kako postupiti u slučaju nastavnika tjelesne i zdravstvene kulture.

'Trebali bismo dobiti suglasnost sindikata i školskog odbora i ako bi se školski odbor složio, mogli bismo mu otkazati ugovor o radu. No, time bismo preuzeli i rizik od nastavnikove moguće tužbe zbog otkaza. Zbog toga smo odlučili zatražiti mišljenje ministarstva, pa ćemo u skladu s njime i postupiti', rekao je Zlatko Kraljić, ravnatelj OŠ Beletinec u kojoj osuđeni D. N. radi već više od 20 godina.

Anđelka Rihtarić, ravnateljica OŠ u Svetom Iliji u kojoj osuđeni radi već 16 godina, kaže da ih je Ministarstvo znanosti obavijestilo da je njihov upit u proceduri, točnije proslijedilo ga je Ministarstvu pravosuđa. To očito upućuje na činjenicu da su ‘vrući krumpir’ prebacili nekom drugom. Vesna Dovranić, glasnogovornica Ministarstva pravosuđa, kaže pak da to uopće ne spada u njihovu nadležnost.

D. N. je osuđen jer je između rujna 2001. i veljače 2003. godine u OŠ Beletinec, u kojoj je radio kao nastavnik tjelesnog odgoja, učenicu 7. i 8. razreda u spremištu grlio, dirao rukama po grudima i spolovilu te je ljubio po vratu. Slično se dogodilo i u sportskoj dvorani za božićne proslave dok su zajedno plesali.

Jedanput ju je poslao u podrum da spremi stolac s igrališta. Došao je za njom i objema je rukama stisnuo uza sebe. Bio je optužen za bludničenje nad šest učenica, međutim, za jednu učenicu sud ga je oslobodio optužbe zbog nedostatka dokaza, a Općinsko državno odvjetništvo samo je odustalo od optužbe za još četiri učenice. Još početkom 2004. godine roditelji su o svemu anonimno obavijestili javnost kako bi zaštitili vlastitu djecu, no nisu imali hrabrosti o tome javno progovoriti.

U školi su tada Večernjem listu ipak potvrdili da se 6 učenica u veljači 2003. godine pismeno požalilo na nastavnika. On je odbacio sve njihove optužbe kazavši da je razred nemiran te da su djevojke bile vrlo nametljive prema njemu.