ŠTRAJK STROJOVOĐA

Blokiran željeznički promet u Federaciji BiH

10.08.2011 u 12:55

Bionic
Reading

Željeznički promet u Federaciji BiH potpuno je u srijedu blokiran zbog štrajka strojovođa koji prosvjeduju zbog suspenzije predsjednika njihovog sindikata

Nakon što je glavni direktor Željeznica Federacije BiH Nedžad Osmanagić u utorak suspendirao predsjednika sindikata strojovođa Vernesa Buljugiju, u srijedu prije podne strojovođe su obustavile promet vlakova. Iz Sindikata strojovođa su upozorili kako je suspenzija njihova predsjednika neutemeljena te da time uprava pokušava zataškati brojne zloporabe.

Više sindikata željezničara Federacije BiH traži isplatu zaostalih dugovanja, regresa, plaća, toplih obroka, što ukupno iznosi oko pet milijuna maraka (oko 18.5 milijuna kuna) kako bi odustali od tužbi koje su dostavljeni sudovima.

Uprava Željeznica ponudila je višestruko niži iznos obeštećenja što željezničari ne žele prihvatiti.

Željeznice Federacije su vodeća kompanija u entitetu po nepodmirenim obvezama za mirovinsko-invalidsko i zdravstveno osiguranje.

Zaustavljanje željezničkog prometa nanosi velike štete gospodarstvu BiH i samoj luci Ploče preko koje se odvija najveći promet sirovina za industrijske tvrtke u ovoj zemlji.