MALI PROIZVOĐAČI PROZIVAJU

Blokadu Dukata organizirali Vindijini kooperanti

17.02.2012 u 15:51

Bionic
Reading

Uz povišene tonove i međusobna sumnjičenja te svađe, koje su na trenutak prijetile da prerastu u incident većih razmjera, prosvjednici pred bjelovarskom Sirelom oko 11.30 sati ipak su popustili pritisku Dukata i deblokirali ulaz u tvornicu. Nedugo potom iz tvorničkog kruga krenule su i prve cisterne prema otkupnim mjestima i sabiralištima mlijeka. Time su mljekari ispunili zahtjev Dukata koji je kao preduvjet za bilo kakve razgovore tražio deblokadu tvornice

Prosvjednici, međutim, i dalje ostaju pred tvornicom očekujući ishod razgovora koji su oko podneva trebali započeti u Ministarstvu. Većina ih i dalje ostaje tu, dok se manji dio s najvećim traktorima odlučio priključiti prosvjednicima u Zagrebu. Podršku mljekarima danas su dali i predstavnici Hrvatskog seljačkog saveza na čelu s predsjednikom Mijom Latinom

Dajući im podršku, Latin je kazao da bi se Vlada više trebala uključiti u rješavanje nagomilanih problema. Inače, pred Sirelom danas nije bilo prolijevanja mlijeka, no mljekari tvrde da ga na svojim farmama i dalje prosipaju jer s njim nemaju kamo.

Brojni Sirelini kooperanti s područja Bjelovara ogorčeni su na predsjednika Hrvatskog saveza udruga proizvođača mlijeka Igora Rešetara, jer, kako tvrde, zbog blokade im je propalo više desetaka tisuća litara mlijeka. 'Nije smjelo doći do tih prosvjeda, sve se moglo riješiti za stolom. Voda nam je došla do grla, ako se prosvjedi odmah ne završe, svi ćemo bankrotirati', izjavio je jedan od Sirelinih kooperanata, Vlado Blažeković iz Gole.

Organizatore prosvjeda, Igora Rešetara, predsjednika Hrvatskog saveza udruga proizvođača mlijeka, te njegova zamjenika Mladena Šolčića je prozvao da svoje mlijeko prodaju Vindiji, a pravdu traže pred Dukatom. Istaknuo je kako razmišlja i o tužbi protiv Rešetarovog saveza (HSUPM-a).

Blažeković na svom imanju ima ukupno 45 grla, od čega je 16 muznih krava. Dnevno proizvodi od 300 do 350 litara mlijeka, a u cijelom Prekodravlju riječ je o 24.000 litara mlijeka na dan. Prema toj računici, u tri dana je svima njima ukupno propalo oko 237.000 kuna.

'Ovo je katastrofa. Tragično je da u septičkoj jami ili kao dar završava hrana i silan trud koji su proizvođači mlijeka uložili. Žalosno je i to što se država drži po strani, jer da plati samo jednu kunu po litri mlijeka i podijeli ga sirotinji, svi bi imali kakvu-takvu korist. Probleme koje imaju mljekari imaju svi poljoprivrednici, a ovo što se sada događa je samo mali dio problema s kojim se Hrvatska bori, a to je da proizvodnja više ništa ne vrijedi', ističe Josip Ocepek iz Novačke, Blažekovićev prijatelj koji je jučer k njemu došao po mlijeko da se što manje baca.