javno kajanje

Blokada hrvatskih pregovora s EU-om Pahoru bila najteža odluka u karijeri

25.06.2022 u 10:06

Bionic
Reading

Slovenski predsjednik Slovenski predsjednik Borut Pahor izjavio je da mu je najteža odluka u cijeloj političkoj karijeri bila ona kad je kao predsjednik vlade blokirao hrvatske pristupne pregovore s Europskom unijom, te smatra da takvih blokada više ne treba biti

“Blokada Hrvatske bila je moja najteža politička odluka u karijeri”, kazao je Pahor među ostalim u dužem tradicionalnom razgovoru za Slovensku televiziju povodom Dana državnosti koji Slovenija slavi 25. lipnja, na dan kad je 1991. godine proglasila nezavisnost.

U prosincu 2008. Pahor je kao predsjednik tadašnje slovenske vlade blokirao otvaranje daljnjih pregovaračkih poglavlja Hrvatskoj zbog graničnog prijepora. Do deblokade i nastavka pregovora s EU-om došlo je tek nakon što je hrvatska vlada koju je vodila Jadranka Kosor pristala na potpisivanje arbitražnog sporazuma sa susjednom državom koja je u EU primljena 2004. Godine, u velikom valu proširenja te integracije.

Premda je Hrvatska 2017. odlukom vlade i Sabora izašla iz arbitražnog postupka zbog njegove kompromitacije i ne priznaje odluku koju su kasnije donijeli arbitri, Pahor je izjavio kako vjeruje da će ona biti primijenjena “prije ili kasnije”.

No, dodao je kako “nije za to” da Slovenija sada time uvjetuje ulazak Hrvatske u šengen i OECD. Istaknuo je da je daljnje integriranje Hrvatske u središnji dio EU-a korisno i za samu Sloveniju.

“Što više Hrvatska bude u središnjem, najviše integriranom dijelu Europe, time ćemo lakše na kraju doći i do rješenja koje se tiče granice”, kazao je Pahor.

Pahoru krajem ove godine istječe drugi predsjednički mandat i još nije jasno dao do znanja gdje vidi priliku za svoje buduće djelovanje, ali je već potvrdio da to neće biti u slovenskoj politici.