'BORBA NIJE GOTOVA'

Blokada Filozofskog odgađa se do jeseni

24.05.2009 u 18:42

Bionic
Reading

Nakon jučerašnje odluke plenuma studenata prosvjednika Filozofskog fakulteta o deblokadi tog fakulteta nakon 34 dana, studenti su danas na konferenciji za novinare najavili nastavak održavanja plenuma te najkasnije najesen nastavak aktivnosti kako bi se ispunio njihov zahtjev za besplatnim obrazovanjem

U prepunoj dvorani na Filozofskom fakultetu studentski predstavnici pročitali su otvoreno pismo javnosti u kojem objašnjavaju razloge prekida blokade, a okupljeni su ih studenti na kraju nagradili višeminutnim pljeskom, ovacijama, bubnjanjem i uzvicima 'besplatno školstvo'.

'Obustavljamo blokadu u ovome trenutku i zato što ne želimo izlagati dodatnim pritiscima i prijetnjama sankcijama kolege koji se brinu o završetku semestra i načinu da izvrše svoje studijske obaveze', stoji u pismu u kojem se naglašava da cijenu 'za samovolju i nesposobnost nadležnih ne bi trebali platiti oni koji su joj ionako svakodnevno izloženi na svim razinama'.

Studenti su odbacili tumačenja da je blokada prekinuta zato što je 'postala sama sebi svrhom' te naglasili da je 'odluka o prekidu blokade taktička odluka, a ne odustanak od zahtjeva zbog umora ili rezignacije'.

'Ako smo se od čega doista umorili, onda su to prije svega samovolja i cinizam nadležnih', poručili su i naglasili da je blokada 'čin odbijanja pristanka na takvu logiku'.

'Ona je prvi poduzeti korak u borbi koju ćemo voditi i dalje', naglasili su, a na upit novinara potvrdili su da metoda blokade u ovom trenutku više nije produktivna.

'Kraj je akademske godine i metoda blokiranja nastavnog procesa na fakultetu više nije produktivna. Doći će neki drugi trenutak u kojem bi ta metoda svakako mogla postati produktivna i tada ćemo razmatrati njeno ponovno uspostavljanje', izjavili su studentski predstavnici.

Ponovivši da 'borba nije gotova', dodali su da je svrha blokiranja rada fakulteta bila 'informiranje i senzibiliziranje javnosti'. Ocijenili su, na temelju podrške koju su dobili od javnosti, da je blokada ispunila tu svrhu te najavili daljnje informiranje javnosti. Dodali su da će se održavanje plenuma nastaviti, a prvi je već u utorak.

Na kraju otvorenog pisma studenti su poručili da blokada 'nije bila čin jednokratnog pražnjenja'. 'Novi zakon o visokom obrazovanju neće nam biti nametnut mimo naše volje', istaknuli su u pismu uz poruku: 'Ne pristajemo na licitaciju pravima - jednakost nije na prodaju!'

Na jučerašnjem plenumu za deblokadu se izjasnilo 177 studenata, za nastavak blokade bilo ih je 105, dok su 93 studenta bila suzdržana.