OTVORENO PISMO

Blogeri traže slobodu od Karamarka i Šimonovića

24.02.2009 u 11:10

Bionic
Reading

Hrvatska blogerska organizacija (HBO) obratila se otvorenim pismom ministru pravosuđa Ivanu Šimonoviću i ministru unutarnjih poslova Tomislavu Karamarku, prosvjedujući zbog učestalog policijskog i sudskog progona građana aktivnih na internetu, zbog čega će Hrvatska uskoro biti jedina zemlja u Europi u kojoj blogeri idu u zatvor

Blogeri upućuju otvoreno pismo uoči okruglog stola 'Sloboda medija u Republici Hrvatskoj - je li Internet slobodan medij?', koji će se održati danas u Zagrebu uz sudjelovanje glasnogovornika MUP-a Krunoslava Borovca, predsjednika Hrvatskog novinarskog društva Zdenka Duke, predsjednika saborskog Odbora za informiranje Nenada Stazića, slobodnog novinara Željka Peratovića u drugih. Prenosimo dijelove otvorenog pisma Karamarku i Šimonoviću, kojeg potpisuje predsjednik HBO-a Zvonimir Vanjak.

Hrvatska blogerska organizacija uznemirena je i zabrinuta zbog učestalog policijskog i sudskog progona građana koji su, bilo kao blogeri, bilo kao građani-novinari, bilo kao pružatelji internetskih sadržaja ili kao korisnici socijalnih mreža, aktivni na internetu. Mi u HBO uvjereni smo da su razlozi ovih nemilih pojava u nedovoljnom obrazovanju zaposlenih u policiji i pravosuđu o specifičnim obilježjima i funkcioniranju novih medija kakav je internet, zatim u domaćem zakonopravnom vakuumu u kojem se internet nalazi, a nije zanemariva ni pojava zlouporabe ovlasti i službenog položaja u pokušajima da se ograniči sloboda izražavanja i ugrozi privatnost građana na internetu.

Svjedoci smo da javni prostor u Hrvatskoj kontroliraju država (primarno kroz javne radio i televiziju) s jedne strane, a razni privatni ili korporativni igrači/agenti s druge strane. Zbog dominacije interesa, sloboda govora se iz univerzalnog i neotuđivog građanskog prava tako pretvara u privilegiju bogatih i utjecajnih tj. jakih.

Internet je jedini preostali slobodni medij u Hrvatskoj (a postoje dokazi da je tako i u ostatku svijeta). Misija HBO je da se izbori za regulaciju koja će efikasno štititi tu slobodu od predatora i uzurpatora, bez obzira na njihovo porijeklo ili namjere, u ime demokratskih vrijednosti društva i revitalizacije bitnih obilježja politike kao zajedničkog djelovanja ljudi na uvećanju javnog dobra i sreće pojedinaca i pojedinki, a to su otvorenost, transparentnost, participativnost i kolaborativnost.

Stoga Vam upućujemo dva zahtjeva na kojima se mora temeljiti svaka buduća regulacija interneta kao medija javne komunikacije. Naši zahtjevi odražavaju potrebu za afirmacijom Ustavom zajamčenih građanskih prava i sloboda na izražavanje (čl. 38), okupljanje (čl. 42), sudjelovanje u javnim poslovima (čl. 44) i peticije (čl. 46). Od Vas kao ministra, tražimo:

1. Snažno se založite za to da se internet stavi pod najviši stupanj ustavno-pravne zaštite slobode govora i pošaljite jasnu poruku da ćete staviti veto na svaki zakonski prijedlog koji će biti ispod razine tog standarda.

2. Stanite iza tehnoloških inovacija i osigurajte da pružatelji internet usluga i aplikacija uživaju imunitet od odgovornosti za sadržaje postavljene od drugih.

Na kraju, ali ne manje važno, pozivamo Vas da iskoristite svoje prerogative i da kao član Vlade, u znak dobre volje da se internetu pristupi kao mediju s neprocjenjivim demokratskim potencijalom i civilizacijskoj vrednoti, inicirate proceduru prekida svih istražnih i sudskih postupaka koji se provode zbog govora na internetu i amnestiranja svakog građanina kojemu je iz istih ili sličnih razloga izrečena kazna zatvora. U protivnom, bojimo se, da će Republika Hrvatska biti jedina europska zemlja u kojoj se internet građanski aktivizam kažnjava zatvorom.