LOŠA KOMUNIKACIJA

'Bloger Todorić je kukavica, stranica mu izgleda kao pisma iz zatvora'

25.09.2017 u 13:02

Bionic
Reading

Na koju kartu igra Ivica Todorić, koji je od 'dajem sve što sam izgradio državi Hrvatskoj' nakon pola godine došao do toga da državu optužuje za otimačinu svog koncerna? Pokušava li od sebe napraviti žrtveno janje s obzirom na to da se bliži objava revizije o Agrokoru, a za jesen se predviđalo i otvaranje istrage o poslovanju koncerna? Komunikacijski stručnjaci za tportal poručuju da mu to na ovakav način, putem pisanja bloga, neće poći za rukom. Evo i zašto

Naš sugovornik, komunikacijski stručnjak Željko Riha, koji je radio za dvije tvrtke u sklopu Agrokora, svjedoči kako je Todorićev blogerski istup samo nastavak potpuno pogrešne komunikacije politike kojoj je svjedočio u Agrokoru.

'Interna komunikacija je bila loša, sustav je bio centraliziran, direktorima kompanija u sastavu koncerna malo se ostavljalo da rade na svoju ruku. Kada je izbila kriza, to je još više došlo do izražaja. Najgora moguća taktika je: šuti i nemoj ništa komentirati', kaže Riha, spominjući u tom kontekstu epitet 'kukavički'.

Riječ je, napominje, o najgorem primjeru krizne komunikacije ikada. 'Taktika od starta nije dobra, a ovo s blogom je tek loše', napominje. 'Stranica mu je katastrofalno složena, kao pisma iz zatvora. A naslovna fotografija, na kojoj je on među ljudima, katastrofalna je', ocjenjuje.

Da mu je Todorić klijent, savjetovao bi mu da svoju istinu istrese u 45-minutnom intervjuu na nekoj od nacionalnih televizija u prime timeu. 'To je način na koji se radi. Nakon toga se nastavlja kontinuirana komunikacija s medijima', smatra.

Vjeruje da mu neće poći za rukom 'transferirati se u patnika pomoću ovih objava'. Ipak, on sliku nedodirljivog gradi više od 20 godina. To preko noći ne nestaje, poručuje Riha, kojeg je, kada je došao u koncern, zapanjilo to da Todorića svi oslovljavaju s 'predsjedniče'.

'Todorić ima problem s egom', poručuje i u tom kontekstu spominje da on nije forsirao kontakte s vladajućim političkim garniturama jer je smatrao da je jači od njih.

Kako bi se Vlada trebala postaviti?

Je li dobra taktika Vlade da kroz usta potpredsjednice Vlade Martine Dalić, koja je imala glavnu ulogu u postavljanju privremene uprave, poručuje: tko je uopće Ivica Todorić?

  • +75
Sva lica Ivice Todorića Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

'Vlada se nije uopće smjela postavljati na taj način. Ako gledamo komunikacijski, neosporno je to da je Agrokor jedna od najvažnijih tvrtki. Komunikacija s Todorićem trebala je od početka biti transparentna, a ne da se spominju neformalni dolasci u Banske dvore pod okriljem noći', dodaje.

Tko piše Todorićeve tekstove?

Sugovornici tportala ne otkrivaju tko bi mogao biti autor Todorićevih poslanica, no sumnjaju da iza toga stoji jedan od malobrojnih hrvatskih stručnjaka za kriznu komunikaciju.

Ipak, nalazi opravdanje za ovakvo uvrijeđeno ponašanje u Vladi. Naime kada je došlo do restrukturiranja, Todorić se trebao obratiti premijeru da mu pomogne da podigne kredite u bankama država članica Europske unije. Umjesto toga, Todorić je otišao Rusima, a oni su jedva čekali da njegove dugove iskoriste kao polugu destabilizacije jedne države članice Europske unije, smatra Riha.

Andrej Plenković, osim toga, mogao bi imati problema unutar stranke. Pitanje je gdje će Todorić stati. 'Ako otkrije kako je bilo 90-ih, to bi destabiliziralo sve političke stranke i cijelu državu. Uzdrmat će se stare strukture u HDZ-u', smatra i zaključuje da je to što sada Todorić radi prijetnja, pasivno-agresivno komuniciranje.

  • +17
Radni dan Ante Ramljaka Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletic/PIXSELL

'Zna da je ono što će izaći za njega devastirajuće'

Njegov kolega, komunikacijski stručnjak koji je želio ostati anoniman, kaže da Todorić može biti bloger do četvrtka, kada se očekuje objava izvješća revizije za Agrokor.

'Po ovome što sam pročitao, on pokušava relativizirati ovu privremenu upravu. Kada izađu rezultati revizije, njemu će biti bitno da tu upravu učini nevjerodostojnom i da kaže da su rezultati revizije naručeni. On zna da je ono što će izaći za njega devastirajuće', poručuje.

Smatra da Todorić od sebe u kratkom vremenu želi napraviti žrtvu, što nije nimalo nevažno ako dođe do pravosudnog procesa. 'Svaki pravosudni postupak je dijelom kazališna predstava i bitno je pridobiti simpatije javnosti na svoju stranu jer onda javnost radi pritisak na vlast. Bitno je imati naslovnice, članke koji govore pozitivno, to utječe na svjedoke, odvjetnike…', smatra.

No to mu donekle može pomoći u Hrvatskoj, ali u inozemstvu? To je druga stvar. 'Oni rade reviziju znajući da će se na temelju toga pokretati sudski postupci i to ne samo u Hrvatskoj. Todoriću će domaće pravosuđe biti najmanji problem, oni ga mogu uhititi, a ovi vani će ga demontirati, rastepsti u komadiće. U četvrtak nastaje show. Ako ima nešto pametno za istovariti, to mora napraviti prije četvrtka. Onda se ruši kula od karata', zaključuje naš sugovornik.