JOSIPOVIĆ U CHICAGU

'Bljesak je bio važan za hrvatski put u neovisnost'

01.05.2011 u 20:21

Bionic
Reading

Operacija Bljesak, čiju je 16. obljetnicu Hrvatska obilježila u nedjelju, bila je važna za hrvatski put u 'neovisnost i slobodu' izjavio je hrvatski predsjednik Ivo Josipović u Chicagu, gdje boravi na prvoj etapi svog višednevnog posjeta Sjedinjenim Državama

'Ovom prilikom ističem kako je ta operacija bila jako važna za hrvatski put u neovisnost i slobodu', kazao je Josipović hrvatskim novinarima u Chicagu, podsjetivši da je prošloga tjedna primio sudionike Bljeska i odlikovao neke od njih.

On je ponovno naglasio kako je 'naš Domovinski rat bio pravedan, obrambeni rat', ali i da 'zločini koji su se dogodili trebaju biti kažnjeni'.

Predsjednik Josipović zatekao se na Praznik rada 1. svibnja u Chicagu, gradu za koji je Međunarodni praznik rada najuže vezan, jer se njime obilježava pokolj čikaških radnika u štrajku iz svibnja 1886.

'Masakr na Haymarketu' dogodio se na prosvjedima u potporu štrajkašima 4. svibnja 1886., kada je na policiju koja je rastjerivala prosvjednike bačen dinamit. Policajci su nato zapucali, pri čemu je ubijen nepoznat broj civila i osam policajaca. Kasnije su četiri anarhista osuđena na smrt i pogubljena, a jedan si je oduzeo život u zatvoru, mada nije utvrđeno tko je bacio bombu na policiju.

'Svake godine sam za 1. svibnja odlazio u Maksimir, i prije nego što sam se našao u politici. Možda je simbolično da sam se danas našao u Chicagu, gdje je 1886. sve počelo velikim demonstracijama u kojima su poginuli mnogi radnici, a neki su kasnije osuđeni na smrt jer su se borili za radnička prava', rekao je Josipović koji je građanima uputio i čestitku za 1. svibnja.

'Koristim priliku da svim građanima i građankama čestitam Praznik rada i da zaželim da u Hrvatskoj svi mogu živjeti od svog rada i da svi imaju radno mjesto', rekao je hrvatski predsjednik, dodajući kako na tom putu veliki napor čeka sve one koji odgovaraju za državu.

Josipović je u nedjelju posjetio Hrvatski etnički institut u Chicagu, koji su osnovali hrvatski franjevci 1975., kao odgojnu i znanstvenu ustanovu s bankom podataka o Hrvatima i njihovim potomcima u Americi i Kanadi, koja djeluje kao arhiv, muzej, knjižnica i istraživačko središte. Institut prikuplja i čuva knjige, časopise, umjetnine i dokumente koji se odnose na baštinu dva i pol milijuna Hrvata i njihovih potomaka u Americi i Kanadi.

Kasno poslijepodne, po lokalnom vremenu, hrvatski predsjednik će se u Generalnom konzulatu RH u Chicagu susreti s predstavnicima hrvatske zajednice, koja na širem području Chicaga broji oko 50.000 pripadnika.

U izjavi hrvatskim novinarima je kazao kako je cilj susreta 'obnoviti i ojačati vezu Hrvatske i dijaspore', te najavio da će s iseljenicima posebno razgovarati o mogućnostima ulaganja u Hrvatsku.

Josipović čestitao Međunarodni praznik rada

'Međunarodni praznik rada i ove godine obilježavamo u razdoblju gospodarske krize. Iza nas je teška godina u kojoj su mnogi ostali bez posla, velik broj radnika nije bio plaćen za svoj rad, a i oni koji imaju posao suočavali su se s mogućnošću smanjivanja radnih prava i s neizvjesnošću za očuvanje svojeg radnog mjesta', kaže u čestitki hrvatski predsjednik Josipović. Napominje kako je zato i ove godine važno upozoriti na nužnost poštivanja prava radništva i na obvezu države da vodi računa o tome da svaki radnik bude plaćen za svoj posao.

'Na onima koji vode državu obaveza je da učine sve kako bi pokrenuli gospodarstvo i potaknuli zapošljavanje jer bez gospodarskog razvoja, pravedno plaćenih radnika i dijaloga između posloprimaca, poslodavaca i vlade nema društvenog mira i napretka', navodi Predsjednik. Kako dodaje u tome osobitu ulogu ima socijalni dijalog jer bez zajedničkog dogovora neće biti moguće uspješno i pravedno zadovoljiti interese svih društvenih partnera. Pri tome, uvijek treba voditi računa o tome da radnici u Hrvatskoj imaju pravo na sigurnost i dostojanstvo koje im je i Ustavom Republike Hrvatske zajamčeno.

'Stoga pozivam sve nadležne na rješavanje gorućih problema hrvatskih radnika u sljedećoj godini, a svim građankama i građanima Republike Hrvatske, posebice radnicama i radnicima, srdačno čestitam 1. svibnja - Međunarodni praznik rada', stoji u čestitki predsjednika Josipovića.