na hrvatskom radiju

Bliska Mesićeva suradnica zastupnike podučila gradnji: Gospoda nemaju pojma što je marka betona; poklopio je Hasanbegović: Ako itko zna što je povezanost politike i struke, onda je to gospođa Balog

15.01.2021 u 09:52

Bionic
Reading

Kako se radila obnova u potresom pogođenom području nakon Domovinskog rata i treba li zbog toga osnovati saborsko istražno povjerenstvo, pitanja su o kojima se razgovaralo u emisiji 'Poligraf' Hrvatskog radija. No zaiskrilo je kada se u emisiju javila Štefanija Balog, bliska suradnica bivšeg predsjednika Stjepana Mesića

Gosti u emisiji Mislava Togonala bili su saborski zastupnici - HDZ-ov Dražen Bošnjaković, SDP-ov Arsen Bauk te Zlatko Hasanbegović iz Domovinskog pokreta.

No u emisiji je zaiskrilo kada se javila Štefanija Balog, vlasnica Arhitektonskog studija te dugogodišnja prijateljica i suradnica bivšeg predsjednika Stjepana Mesića. Već na početku ispričala je kako je njena tvrtka radila obnovu, ali na slunjskom području, a Togonalu spočitnula zbog ljudi koje je pozvao kao goste u emisiju.

'Mislim da biste trebali uzeti u emisiju ljude koji su konkretno radili nešto i struku. Slažem se s Bošnjakovićem da ova gospoda nemaju pojma što se radilo. Ja sam bila na čelu biroa koji je najstariji u Hrvatskoj. Nakon '63. godine, kad je bio veliki potres u Skoplju, promijenio se zakon o gradnji i svi objekti, i veliki i mali, moraju se raditi u ovoj našoj zoni, gdje imamo potresnih rasjeka, za 9. potresnu zonu. To znači da objekti, i mali i veliki, moraju imati vertikalne i horizontalne serklaže. Imate puno obiteljskih objekata koji nemaju kose serklaže ispod krova, to ne košta toliko puno. Nijedan projekt se ne smije primiti koji je tako napravljen, a nadzorni inženjer koji nadgleda mora vidjeti je li se radilo po zakonima struke. Horizontalni, vertikalni serklaži - kuća u ovako velikom potresu može puknuti, ali se neće srušiti', kazala je Balog.

'Stvar je stručna prije svega, ali ako je netko individualno odnio cement, tu se radi o marki betona. Gospoda koja su u studiju nemaju pojma što je marka betona, odnos cementa, agregata, vode', dodala je, što je izazvalo reakciju Hasanbegovića.

'Nema razloga podcjenjivati ovdje nazočne u studiju. Nitko od nas ovdje nije u funkciji inženjera građevine ili arhitekta. Mi smo zastupnici u Saboru i Sabor je u krajnjoj liniji zakonodavac. Treba prestati mistificirati i važnost struke, tj. odnosa struke i politike. Mi imamo pokušaje da se dio struke pokušava predstaviti u natpolitičkom i nepolitičkom obliku. Na podlozi struke donose se zakoni i odluke, ali ih donosi politika. Ako itko u ovoj zemlji zna što je povezanost politike i struke, onda je to upravo gospođa Balog. Neka se podsjeti svoje osobne povezanosti s važnim akterima hrvatske politike, od Stjepana Mesića do Radimira Čačića, i koju su oni imali ulogu u njenom poslovanju, a tek nakon toga može ovdje govoriti o struci i nama ovdje docirati. I laiku, pa i profesoru povijesti, jasno je da je ovdje zakazao sustav nadzora', kazao je Hasanbegović.

Balog je dok je on govorio dobacila da joj je čast što je radila s Mesićem i Čačićem. 'Nisam nikoga htjela uvrijediti niti ikada ikoga vrijeđam. Meni je savršeno jasno da će ova gospoda u Saboru morati napraviti zakon i potvrditi što kaže struka. Gospodine Hasanbegoviću, ja se ispričavam, nisam vas željela uvrijediti. Međutim neću dozvoliti da uspoređujete struku s bilo kakvom političkom pogodbom. Gospodin Čačić, volio netko njega ili ne, stručan je čovjek, sudjelovao je u obnovi i gradnji pa neka ga netko nešto pita. A o gospodinu Mesiću uvijek sve samo najbolje. To što vi imate politički nešto protiv vaš je problem, a ovdje, gospodine Hasanbegoviću, nije riječ o politici, nego o struci. Ja sam se javila kao stručan čovjek koji radi 50 godina u toj struci', kazala je Balog.