bez napretka

Blinken i Lavrov nastavit će razgovore kako bi pokušali riješiti krizu

21.01.2022 u 16:44

Bionic
Reading

Američki državni tajnik Antony Blinken i šef ruske diplomacije Sergej Lavrov nisu postigli veći napredak na pregovorima o Ukrajini u petak u Ženevi, ali su se složili nastaviti razgovore kako bi pokušali riješiti krizu koja je potaknula strah od vojnog sukoba

Blinken je izjavio nakon razgovora s Lavrovom da će se Moskva suočiti s "brzim, oštrim i jedinstvenim odgovorom" ako napadne Ukrajinu.

Također je kazao da je Washington pristao dati pisanu izjavu Rusiji nakon što je Moskva zatražila sigurnosna jamstva, među kojima i obećanje da se Ukrajina nikada neće moći pridružiti NATO-u.

Lavrov rekao je da Moskva još uvijek čeka taj pisani odgovor. "Ne mogu vam reći jesmo li na pravom ili krivom putu. Shvatit ćemo to kada dobijemo američki odgovor na papiru na sve točke našeg prijedloga", rekao je Lavrov.

Međutim, obojica su izjavila da su otvoreni za daljnji dijalog, a Blinken smatra kako ima nade da bi se zajednički sigurnosni problemi mogli riješiti.

On je opisao današnje razgovore s Lavrovom, čije je svrha bila smanjiti napetosti zbog ruskog gomilanja vojnika nedaleko od ukrajinske granice, kao otvorene i korisne.  

"Bili smo jasni, ako bilo kakve ruske vojne snage prijeđu preko ukrajinske granice,to je invazija. Naići će na brz, oštar i jedinstven odgovor SAD-a i naših partnera i saveznika", rekao je Blinken na novinskoj konferenciji u Ženevi.

Zapadne zemlje strahuju da Moskva planira novi napad na Ukrajinu na koju je izvršila invaziju 2014. i anektirala Krim. Rusija to poriče, ali navodi da bi mogla poduzeti neodređenu vojnu akciju ako joj se ne ispune sigurnosni zahtjevi.

Blinken je rekao da je Washington tijekom razgovora u petak nastojao utvrditi je li Moskva spremna krenuti diplomatskim putem kako bi smirila napetosti oko Ukrajine.

"Može izabrati put diplomacije koji može dovesti do mira i sigurnosti, ili put koji će dovesti samo do sukoba, teških posljedica i međunarodne osude", rekao je Blinken, dodajući da bi diplomacija bila poželjnija.

Obje strane su se složile da je važno da se diplomatski proces nastavi, rekao je.

Lavrov je nakon sastanka s Blinkenom rekao kako se nada da će se smiriti emocije oko Ukrajine i ponovio ruske tvrdnje da ona ne predstavlja prijetnju svom susjedu.