AUSTRIJANCI U NEVOLJI

BLB inzistira na odšteti za Hypo

25.05.2010 u 11:51

Bionic
Reading

Bayerische Landesbank (BLB) pismom je upozorila austrijske vlasti da će od Koruške tražiti odštetu u visini 3,7 milijardi eura zbog štete koja im je počinjena stjecanjem Hypo Group Alpe Adria, piše Sueddeutche Zeitung, a prenosi Novi list

BLB tvrdi da je utvrđeno postojanje tajnog dogovora o preuzimanju Hypo banke u kojem su, na štetu BLB-a, sudjelovali Jörg Heider, Tilo Berlin i pojedini članovi BLB-a.

Među članovima uprave BLB-a koji su sudjelovali u tajnom dogovoru bio je i bivši predsjednik uprave Werner Schmidt

BLB navodi i da je jedan od uvjeta prodaje bio da se zadrži sponzorstvo nogometnog kluba Austria Karnten, na što je otišlo pet milijuna eura, a među uvjetima spominje se i dovršenje izgradnje stadiona u Klagenfurtu.

Sueddeutche Zeitung piše da su prodavatelji Hypo Group Alpe Adria, među kojima su bili i dioničari Jörg Heider i Tilo Berlin, zatajili ključne informacije o stanju banke.

Novi list prenosi i izjavu bavarskog ministra gospodarstva Martina Zeila Reutersu u kojoj Zeil potvrđuje navode iz BLB-ovog pisma. No ministar tvrdi da šteta neće biti tražena dok se u kaznenim postupcima ne razjasni uloga svih koji su sudjelovali u prodaji Hypa BLB-u.