ZNANOST NARODU!

Blanka Vlašić na otvaranju festivala znanosti

19.04.2010 u 14:45

Bionic
Reading

U organizaciji Sveučilišta u Splitu, Zagrebu, Osijeku i Rijeci, u suradnji s Tehničkim muzejom i British Councilom i pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, danas, 19. travnja na splitskoj Rivi svečano je otvoren novi, osmi Festival znanosti, koji će trajati do 25. travnja 2010. Na oduševljenje najmlađih, na bini se pojavila i atletičarka Blanka Vlašić

Manifestaciju su pozdravili dogradonačelnica Splita Anđelka Visković, u ime županije zamjenik župana Visko Haladić, a Blanka Vlašić na duhovit način napravila paralelu s fizikom kao znanosti i sportom kojim se ona bavi. U ime Sveučilišta u Splitu, okupljene građane pozdravio je dr. Roko Andričević, a festival svečano otvorila dr. Željka Fuchs, predsjednica organizacijskog odbora.

Željka Fuchs, koja već nekoliko godina predaje na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Splitu, nije krila oduševljenje činjenicom da je ova manifestacija otvorena.

Nakon kratkog zabavnog programa i pravljenja sladoleda natrijevim dušikom, učenici i studenti imali su prilike i razgledati nekoliko štandova i informirati se o pojedinim fakultetima i znanstvenim institucijama, a organizirane su i praktične prezentacije na samim štandovima.

Zamjenica gradonačelnika Anđelka Visković pobrojala je aktivnosti i financijske podatke o tome koliko u Gradskoj upravi polažu pažnje na obrazovanje i znanost i dodala: 'Ove godina vlast u gradu financirala je sa šest milijuna kuna otvaranje novih vrtića, sa sedam milijuna kuna pomogli smo osnovcima za kupnju knjiga, a osam milijuna kuna dali smo za stipendije studenata i učenika u Splitu. Osim toga, dali smo i prilog za istraživanja u Medilsu u iznosu od 700 tisuća kuna.'

Zamjenik župana Haladić prenio je pozdrave župana Ante Sanadera koji je u isto vrijeme imao zakazanu obavezu otvaranja osnovne škole u Vrgorcu i ponovio da županija podržava ovakve inicijative.

Nakon otvaranja, svjetska prvakinja u skoku u vis Blanka Vlašić fotografirala se s okupljenim osnovcima, dijelila je autograme i istaknula da će uvijek imati volje i vremena podržati ovakve i slične manifestacije.

Festival znanosti manifestacija je kojoj je cilj približiti znanost javnosti, odnosno informirati javnost o aktivnostima i rezultatima u području znanosti, poboljšati javnu percepciju znanstvenika te motivirati mlade ljudi za istraživanje i stjecanje novih znanja.

Za nadolazeći festival planira se velik broj aktivnosti (diskusije, radionice, znanstvenih kafići, tribine, predstava, izložba, igrokaz, otvoreni dani sastavnica) koje će znanost prikazati na popularan, veseo i svakome razumljiv način.