ZAGREB KAO EUROPSKA DESTINACIJA?

Blamaža ministra Bajsa u BBC-ovoj reportaži

26.09.2011 u 18:25

Bionic
Reading

Novinari BBC-ove rubrike o turizmu 'fast:track' posjetili su Zagreb i u osmominutnoj reportaži zapitali se može li hrvatski glavni grad postati pravom destinacijom ili ostati, manje više, točkom koja se brzo pogleda na putu za more?

U doduše slabo snimljenom materijalu BBC ipak pokazuje kako se u turističkoj ponudi može biti inventivan pa je tako, više nego bilo što drugo, prikazan Muzej prekinutih veza na zagrebačkom Gornjem Gradu (novinara se najviše dojmila sjekira kojom je prevarena žena porazbijala namještaj bivše partnerice i tako se, kako priznaje, opustila i pripremila za novi korak u životu), svakako, jedan od najoriginalnijih europskih muzeja.

Da nije prikazano more i spomenut Dubrovnik (koji se uopće ne pokazuje niti jednom sekundom) neki bi se neupućeni namjernik, kao i jedan turist koji se našao na Markovom trgu, mogao pitati koji je to dio bivše Jugoslavije Zagreb bio ili da se ostane na dojmu koji ostavlja engleski izgovor predsjednika Turističke zajednice Nike Bulića netko bi možda mogao zaključiti da je Zagreb bio u SSSR-u, no čast Hrvata spašava ministar turizma Damir Bajs koji se izražava perfektno, naravno, na hrvatskom jeziku, jedinom koji poznaje.

Novinar se pita može li Zagreb zadržati goste koji idu put mora ili može li privući turiste koji ne dolaze u Hrvatsku samo u dva udarna ljetna mjeseca. No isto se tako, lošim odabirom kadrova (pogledajte samo kako je prikazan Mirogoj) može poručiti da se u Zagrebu i nema što posebno zanimljivo pogledati, odnosno kakva je to zemlja čiji ministar turizma ne govori nijedan strani jezik?

Čak i da je novinar nabasao na zanimljiv gornjogradski muzej pa je svoj godišnji odmor odlučio iskoristiti za brzopoteznu iliti improviziranu reportažu (puno toga, naime, u reportaži govori u prilog te mogućnosti) činjenica da u njoj nastupa nenasmijani i nerazgovjetni ministar i nije baš nekakva preporuka. A da je mahao rečenom sjekirom nad razgolićenom i poludrogiranom omladinom na Zrću? U šali, dakako... Tko zna? Bi li ministrove šanse da pomogne svojoj zemlji bile bolje?

Video reportažu možete pogledati ovdje.