UNATOČ SKANDALU

Blagojevich imenovao Rolanda Burrisa u Senat

31.12.2008 u 08:44

Bionic
Reading

Guverner Illinoisa Rod Blagojevich u utorak je imenovao bivšeg državnog odvjetnika Illinoisa Rolanda Burrisa na upražnjeno mjesto Baracka Obame u Senatu nazivajući ga "mudrim i uglednim, iskusnim državnikom, neupitnog integriteta".

WASHINGTON - Blagojevich je zatražio od medija da optužbe protiv njega na prebacuju Burrisa, a Burris je odbio zahtjeve novinara da komentira optužbe protiv Blagojevicha.

FBI je uhitio Blagojevicha 9. prosinca na temelju saveznih optužbi za korupciju, uključujući i pokušaj prodaje Obaminog mjesta u Senatu "najboljem ponuđaču". Blagojevich je odbacio te optužbe i odlučio ignorirati brojne pozive da podnese ostavku, uključujući i one Baracka Obame.

Burris (71), crnački političar, ranije ovog mjeseca je izjavio da unatoč skandalu s Blagojevichem želi mjesto u Senatu upozorivši kako nije dopustivo da Illinois bude podzastupljen u Senatu kad se SAD suočavaju s krizom bez presedana, s ratovima u Iraku, Afganistanu i prijetnjom rata na Bliskom istoku.

Iskoristivši guvernersku ovlast da imenuje zamjenskog senatora, unatoč tome što su ga čelnici Demokratske stranke pozvali da to ne čini, Blagojevich je "zaigrao na rasnu kartu" ocijenili su analitičari američkih TV mreža.

Barack Obama bio je jedini crnački senator među 100 članova Senata SAD i imenovanjem Burrisa nastavila bi se ta minimalna zastupljenost Amerikanaca afričkog podrijetla u Senatu, gornjem domu američkog Kongresa. Tu je činjenicu u svom obraćanju novinarima istaknuo sam Burris, te demokratski kongresnik Bobby Rush, koji je naglasio kako bi u Senatu trebalo biti "ne jedan, nego puno afričkoameričkih senatora".

Osim na "rasnu kartu" Blagojevich je zaigrao i na nespremnost demokrata da raspišu posebne senatske izbore u Illinoisu, zbog straha da će izgubiti od republikanaca, što bi promijenilo odnosa snaga u Senatu.

Burrisovo imenovanje Senat ne treba formalno potvrditi, no može odbaciti njegovo imenovanje ili ga prihvatiti, ali otvoriti istragu o okolnostima, te mu oduzeti mandat ako se dokažu nepravilnosti.

Dvojica demokratskih dužnosnika izjavila su za CNN da demokratski čelnici Senata planiraju blokirati Blagojevichevo imenovanje Burrisa.

Čelnik senatske većine Harry Reid u utorak je u priopćenju istaknuo da "istinski žali što je guverner Blagojevich poduzeo nerazborit korak imenujući u Senat SAD nekoga tko će služiti pod sjenom i biti optrećen pitanjima o neprimjerenosti". "To je nepošteno prema Burrisu, prema građanima Illinoisa i u konačnici se neće održati", poručio je Reid, pozvajući Blagojevicha da "odstupi" u interesu Illinoisa i svih Amerikanaca.

Blagojevich (52), demokratski političar srpskog podrijetla, ni danas nije želio odgovarati na pitanja novinara o njegovim optužbama za korupciju. On je ranije odbacio te optužbe, kao i pozive za ostavkom, rekavši da ostaje na dužnosti guvernera i da će pred sudom dokazati svoju nevinost.

Afera Blagojevich, na čijem prezimenu američki novinari lome jezik pa ga skraćuju na 'Blago', a aferu zovu 'Blago-gate', već tjednima je u središtu medijskog interesa u SAD, najviše zbog veza s novim predsjednikom Barackom Obamom i "kulturom korupcije Illinoisa", kao dijelom njegove političke popudbine.