JURICA SAVJETUJE

Blagdanski sladoled

28.12.2010 u 11:05

Bionic
Reading

S obzirom na to da je snijeg ovoga Božića zakazao, potrudili smo se nadomjestiti ga u toplini doma, i to u slatkim varijantama. Ovih blagdana naš su stol stoga krasile - i krasit će - dvije fine sladoledne delicije, čije smo recepte odlučili podijeliti s vama

Božićni kolači su mi jedan od razloga zašto jedva čekam blagdansku sezonu. Ipak, svake godine nastojim, umjesto jedne od klasičnih poslastica, smisliti novu ili barem varirati na temu. Ove godine odlučio sam pripremiti dvije kreacije tematskih sladoleda. Božićni sladoled zamislio sam kao savršenu cjelinu svih meni najdražih blagdanskih začina s malo brendija koji mu okusom daje pravu bogatu i kremastu aromu, a inače tvrdi graham keksi, kandirano voće te lagano tostirani bademi bude osjetila i doslovce se poigravaju u ustima.

Novogodišnji sladoled također je napravljen na klasičnoj bazi sladoledne kreme - bez jaja koja ne volim u sladoledu, jer što ga dulje držite zaleđenim, to se više osjeti njihov težak okus. K tome, nikad dosta opreza kada je salmonela u pitanju. Umjesto klasično servirane čaše tog vina u ponoć, svakome stavite kuglu sladoleda i nježno ga prelijte s malo šampanjca – istog koji ste stavili u kremu, i možda s malo narančina soka. Započnite novu godinu nečim novim i slasnim.

Božićni sladoled

Božićni sladoled

- 1 l vrhnja za šlag
- 500 ml mlijeka (može i nemasno mlijeko)
- 120 g šećera
- 20 klinčića
- 1 žličica cimeta u prahu
- 3 žlice ruma za kolače ili tri žlice brendija
- 2 štapića vanilije ili 4 žličice vanili šećera (ako koristite vanilišećer, tada za tu količinu smanjite količinu šećera u receptu)
- naribana kora jedne naranče i jednog limuna
- ½ žličice đumbira u prahu
- malo naribanog muškatnog oraha
- 170 g meda prema izboru – ja koristim bagremov ili cvjetni
- 35 g tostiranih i oljuštenih badema
- 75 g grožđica
- 2 žlice kandiranog ananasa ili citrusa
- 90 g kupovnih graham keksa

Ulijte mlijeko u lonac i potom zagrijavajte na srednje jakoj vatri dodajući šećer, klinčiće, štapić vanilije ili vanili šećer, rum, naribanu koru citrusa, đumbir, muškatni orah te cimet u prahu. Neprestano miješajte i pazite da ne proključa sve dok se šećer ne rastopi. Maknite s vatre, poklopite i ostavite da stoji bar sat vremena, da  mlijeko poprimi aromu dodanih začina. Možete ga ostaviti i preko noći za još bolji učinak.

Nakon sat vremena procijedite mlijeko kroz sitno cjedilo da biste uklonili ostatke začina, a iz štapića vanilije izvadite sjemenke i vratite natrag u mlijeko. Sada umiješajte med, grožđice, ugrubo narezane bademe i kandirano voće. Ulijte vrhnje dobro miješajući pjenjačom ili mikserom na srednjoj jačini da se stopi s mlijekom i začinima. Na kraju dodajte na komadiće razlomljene kekse i promiješajte žlicom. Potom izlijte kremu u posudu u kojoj ćete je zamrznuti. Ako, poput mene, nemate aparat za sladoled, onda namjestite kuhinjski sat da vam zvoni svakih 15 minuta dok se krema sasvim ne stisne; smjesu je potrebno promiješati da se tijekom smrzavanja ne bi napravili kristali leda, što bi upropastilo sladoled.

 

Novogodišnji sladoled

Novogodišnji sladoled

- 1 l vrhnja za šlag
- 500 ml mlijeka (punomasnog; baza sladoleda mora biti masnija zbog dodanog pjenušca koji bi mogao previše razrijediti kremu)
- kora naribanog limuna i naranče
- 150 g šećera
- 2 čaše pjenušca ili pjenušavog vina

Ulijte mlijeko u lonac i potom zagrijavajte na srednje jakoj vatri. Dodajte šećer i naribanu koru. Neprestano miješajte i pazite da ne proključa. Maknite s vatre kada se šećer rastopi, poklopite i ostavite da stoji bar sat vremena, da bi mlijeko poprimilo aromu limuna i naranče. Možete ga ostaviti i preko noći za još bolji učinak.

Procijedite mlijeko kroz sitno cjedilo da biste uklonili ostatke kore citrusa. Ulijte pjenušac i vrhnje dobro miješajući pjenjačom da se sve lijepo poveže. Potom izlijte kremu u posudu u kojoj ćete je zamrznuti. Miješajte svakih 15 minuta dok se ne zamrzne.