NAKON 31 GODINE RADA

Blagajnici otkaz zbog pronevjere 1,3 eura

24.02.2009 u 13:28

Bionic
Reading

Njemački viši sud potvrdio je u utorak otkaz blagajnici supermarketa, koji je dobila nakon 31 godine rada zato što je pronevjerila 1,3 eura, a njezin je slučaj izazvao solidariziranje javnosti

BERLIN - Lanac supermarketa Kaiser's, poslodavac Barbare E., optužio je blagajnicu da je zadržala dva bona od 48, odnosno 82 eurocenta, koje je izdala za prazne boce, a kupac ih zaboravio preuzeti.

Otkaz je dobila bez upozorenja u siječnju 2008., a sud za radno pravo iz Berlin-Brandeburga u drugoj instanci potvrdio je valjanost prvostupanjske presude i odluku obrazložio na temelju dvaju svjedočenja i blagajničkih ispisa.

"Zaposlenici nemaju pravo raspolagati vlasništvom poslodavca bez obzira o kakvoj je svoti riječ", obrazložio je sud i upozorio da je došlo "do nepopravljiva gubitka" povjerenja poslodavca u zaposlenicu.

Sudsku presudu Konfederacija njemačkih sindikata nazvala je nerazmjernom, a pedesetgodišnja blagajnica, koja je 31 godinu radila za isti lanac supermarketa, tvrdi da je otkaz dobila jer je sudjelovala u štrajku.

Ta majka troje djece i baka dvoje unučadi postala je slavna u Njemačkoj gdje je za nju osnovan odbor potpore, a u njezinu su obranu ustali politički i sindikalni čelnici.