traži sankcije

Bjeloruska oporbena čelnica Tihanovska poziva SAD da izolira Lukašenka

06.05.2021 u 18:30

Bionic
Reading

Čelnica bjeloruske oporbe Svetlana Tihanovska pozvala je u četvrtak Sjedinjene Države da pooštre sankcije i pojačaju pritisak kako bi "izolirale" predsjednika Aleksandra Lukašenka, kojega je reizbor Washington ocijenio "prijevarom".

"Pozivam vas, izabrane predstavnike američkog naroda, da i dalje odlučno djelujete. Pozivamo SAD da zajedno s europskim partnerima organizira međunarodno posredovanje", rekla je u virtualnom nastupu na saslušanju koje je organizirao američki Kongres.

"Pozivamo Amerikance da iskoriste svoju diplomaciju, još više izoliraju Lukašenka i upozore ga da je došao do točke s koje nema političkog povratka", dodala je 38-godišnja oporbena prvakinja koja se morala skloniti u Litvu zbog sudjelovanja u prosvjedima nakon izbora 2020.

Nezapamćeni prosvjedi uslijedili su nakon reizbora Aleksandra Lukašenka u kolovozu 2020. koji je Zapad osudio, ali su postupno utihnuli nakon masovnih uhićivanja.

SAD je u travnju ponovo uveo sankcije za devet javnih poduzeća u Bjelorusiji kao odgovor na gušenje prodemokratskih prosvjeda.

Svetlana Tihanovska je pohvalila te mjere koji su "među najuspješnijima", ali je zatražila od Washingtona da "proširi popis" na druge subjekte. Ujedno je pozvala američki Kongres da razmisli o povećanju pomoći civilnom društvu, neovisnim medijima i privatnom sektoru u njezinoj zemlji, navodeći Europsku uniju kao primjer.

Osim toga, Tihanovska je izrazila žaljenje zbog izostanka "iskrenog dijaloga glavnih međunarodnih sila o načinu rješavanja" bjeloruske krize koja traje već devet mjeseci.

"Pozivamo SAD da preuzme djelatnu ulogu u organiziranju takve međunarodne konferencije" i da o ovom pitanju progovori na idućem sastanku na vrhu G7 u Velikoj Britaniji, rekla je.