izlaze na ulice

Bjeloruska oporba poziva na nastavak prosvjeda protiv Lukašenkove inauguracije

25.09.2020 u 18:37

Bionic
Reading

Bjeloruska oporbena čelnica Svjatlana Tihanovska pozvala je u petak da se za vikend ponove masovni prosvjedi protiv tajne inauguracije osporavanog predsjednika Aleksandra Lukašenka koja se održala ranije ovaj tjedan

"Podržavam sve koji će izići na ulice svojih gradova ovu nedjelju", izjavila je Tihanovska na Telegramu, mreži za razmjenu poruka.

Predstavnici bjeloruske oporbe tvrde da je pobjednica prošlomjesečnih izbora Tihanovska, koja je bila na drugom mjestu prema službenim podacima no oporba ih lažiranima, a ne Lukašenko.

"Zajedno možemo ostvariti naš cilj novih, poštenih izbora i zatim kao rezultat (novih izbora) službenu, zakonitu inauguraciju", rekla je Tihanovska, 38- godišnja bivša nastavnica jezika koja se odlučila kandidirati za predsjednicu pošto je njezin suprug, potencijalni kandidat, zatvoren uoči izbora.

Europska unija ovaj tjedan je priopćenjem ponovila svoju tvrdnju da predsjednički izbori od 9. kolovoza nisu bili "ni slobodni ni pravedni" te da ne priznaje Aleksandra Lukašenka kao predsjednika.

Lukašenko je inauguriran u srijedu na prethodno nenajavljenoj, privatnoj ceremoniji u Minsku. Čim je javnost doznala za inauguraciju, izbili su prosvjedi diljem zemlje. Stotine prosvjednika su uhićene.

Prosvjedi se održavaju svaki dan u Bjelorusiji od osporavanih izbora pod optužbom da je glasovanje namješteno kako bi Lukašenko, koji vlada 26 godina, i dalje zadržao vlast.

Lukašenko (66) je čvrstom rukom vodio bivšu sovjetsku republiku smještenu između Rusije i Poljske, članice EU-a, više od četvrt stoljeća i nije se suočavao s previše neslaganja.

Baltičke zemlje Litva, Latvija i Estonija najavile su u petak da proširuju svoje sankcije prema više od 100 bjeloruskih službenika koji su upleteni u kršenje ljudskih prava.