TRAŽILI OSTAVKU PREDSJEDNIKA

Bjelorusija: Deseci privedeni na prosvjedima na Dan slobode

25.03.2021 u 21:19

Bionic
Reading

Bjeloruske snage sigurnosti privele su u četvrtak desetke ljudi na prosvjedima protiv predsjednika Aleksandra Lukašenka koji su tražili njegovu ostavku. Udruga za ljudska prava Viasna-96 (Proljeće-96) je objavila da je na prosvjedima na poziv oporbe privedeno najmanje 45 ljudi.

U iščekivanju prosvjeda u povodu neslužbenog "Dana slobode", policija je u središtu Minska rasporedila vodene topove i vozila.

Bjelorusiju potresa politička kriza od predsjedničkih izbora 8. kolovoza prošle godine na kojima je dugogodišnji predsjednik, 61-godišnji Aleksandar Lukašenko, proglasio pobjedu s 80,1 posto glasova.

Izbore se smatra namještenima i oni su potaknuli višemjesečne masovne prosvjede s mnogo poginulih i više od 30.000 privedenih.

Obilježavajući godišnjicu Bjeloruske deklaracije iz 1918., kada je zemlja nakratko uživala neovisnost od Rusije, oporbena čelnica Svetlana Tihanovska, trenutno u egzilu u Litvi, pozvala je na Twitteru "sve bjeloruske prijatelje da pokažu solidarnost s Bjelorusima na maršu za Dan slobode, 25. ožujka".

Vlada je priopćila da će odgovoriti na prosvjede, a ministar unutarnjih poslova Nikolaj Karpenkov je kazao da će se "brzo obračunati s neprijateljima države".

Lukašenko se drži na vlasti zahvaljujući diplomatskoj podršci Rusije, koja, tvrde zapadni diplomati, na Bjelorusiju gleda kao na svojevrsnu tampon zonu prema NATO-u.

Bjelorusija graniči s Rusijom, Ukrajinom i NATO članicama Litvom, Latvijom i Poljskom.