LUKAŠENKO ILI...?

Bjelorusi biraju predsjednika

19.12.2010 u 10:01

Bionic
Reading

U Bjelorusiji su u nedjelju ujutro otvorena birališta na predsjedničkim izborima, na kojima se očekuje da dosadašnji predsjednik Aleksandar Lukašenko osvoji svoj četvrti mandat zaredom

Oporba je već ukazala na kršenja demokratskih izbornih standarda i pozvala na bojkot izbora, te najavila prosvjede po zatvaranju birališta. Neovisni mediji javili su da je policija u Minsku i drugim većim gradovima uoči izbora uhitila na desetke oporbenih aktivista.

Autoritarni predsjednik Lukašenko se u toj bivšoj sovjetskoj republici od 10 milijuna stanovnika natječe za svoj četvrti predsjednički mandat, a suprotstavit će mu se devet protukandidata. Na birališta je pozvano oko sedam milijuna birača.


Očekuje se, po zadnjim anketama, da će Lukašenko osvojiti 75 posto glasova u prvome krugu, no njegovi protukandidati tvrde kako bi bio pobijeđen kada bi izbori bili demokratski. Oporba strahuje od nepravilnosti i već je pozvala prosvjednike da se okupe u središtu Minska u nedjelju navečer, pošto se zatvore birališta. Bjelorusko državno odvjetništvo takav je poziv odmah ocijenilo protuzakonitim.

Oporba optužuje vlasti da će lažirati izborne rezultate. Samo je 0,25 posto oporbenih predstavnika u tijelima za nadzor izbornih povjerenstava, što je beznačajno, upozorio je Aleksandar Milinkevič, vođa glavnog oporbenog pokreta 'Za slobodu', koji se zbog nepravilnosti i odbio natjecati.

Bjeloruska nevolja je i posve razjedinjena oporba koja se nije uspjela dogovoriti o zajedničkom predsjedničkom kandidatu. Lukašenko je prvi put bio izabran 1994., na prvim predsjedničkim izborima neovisne Bjelorusije i jedinima koje je Zapad ocijenio demokratskima. Idući izlasci na birališta 2001. te 2006. godine bili su obilježeni nepravilnostima i represijom oporbe.

Lukašenko je, tvrdi oporba, uspostavio takav izborni sustav koji njegovim protivnicima ne daje nikakve izglede za pobjedu. 'Željeli smo imati predsjednika, no dobili smo cara koji odbija predati vlast, koji se brine samo za svoje sinove i kako napuniti džepove svojih dužnosnika', rekao je jedan od oporbenih kandidata Vitalij Rimaševskij.

Lukašenko misli da je s godinama nakupio dovoljno iskustva da bude istinski predsjednik te je prosvjednicima poručio: 'Prijatelji moji, bilo da izađete na ulice ili se okupljate drugdje, nećemo vam dopustiti da razbijete jedinstvo zemlje.'