LESAROVO OTVORENO PISMO

Bjeguncima dani odbrojani - od 2011. godine

07.11.2009 u 12:29

Bionic
Reading

Prema odredbama novog Zakona o kaznenom postupku, bjegunci koji imaju i hrvatsko i bosansko državljanstvo ubuduće bi mogli biti spriječeni da prelaskom granice pobjegnu od kaznenog progona. Međutim, te odredbe danas vrijede tek za 'uskočke' predmete, a na cjelokupni dijapazon kaznenih djela proširit će se tek 2011. godine, kad će novi ZKP stupiti na punu snagu

Na nove ovlasti tužitelja upozorio je prvi saborski zastupnik Dragutin Lesar, koji se u otvorenu pismu ministru pravosuđa Ivanu Šimonoviću i glavnom državnom odvjetniku Mladenu Bajiću pita zašto se nove ovlasti ne koriste. Riječ je o tome da su novim ZKP-om tužitelji dobili pravo da prema osumnjičenima primjene mjere opreza i prije početka kaznenog postupka, ako strahuju da će pobjeći ili ako postoji bilo koji od drugih zakonom predviđenih pritvorskih razloga, piše Novi list.

No, nije riječ se o prevelikoj novosti, jer je početak kaznenog postupka, prema novom ZKP-u, prebačen tek na podizanje optužnice, a sama državnoodvjetnička istraga ne može se označiti tom formulacijom. Doduše, te odredbe ZKP-a mogle bi se ekstenzivno odnositi i na samu kriminalističku obradu, odnosno istraživanje kako se to odnedavno zove.

Zasad, dok ZKP 1. siječnja 2011. godine ne stupi na snagu za sve kaznene predmete, te mjere opreza tužitelji mogu primjenjivati samo na uskočke predmete. Ipak, prije primjene morat će imati i dokaz da postoji opasnost od bijega, odnosno da osumnjičeni ima i drugo državljanstvo pored hrvatskog.

U otvorenom pismu Lesar upozorava da te mjere nisu korištene prema Ognjenu Šimiću, Branimiru Glavašu, Draženu Golemoviću i Arturu Kosanoviću, no svi ti predmeti pokrenuti su prije donošenja novog ZKP-a.