RAČUNOVOĐA S PRISAVLJA

'Bjegunac' Kosanović na radnom mjestu

11.11.2009 u 08:52

Bionic
Reading

Artur Kosanović, šef obračuna honorara HRT-a, za kojeg se prošli tjedan pisalo da je prebjegao u BiH čije državljanstvo ima, i to nakon što je otkriveno kako nema valjano pokriće za milijun i pol kuna za koje je potpisao fiktivne naloge, jučer je bio na svom poslu

Kosanovića smo dobili telefonom, slušalicu mu je dodala kolegica koja s njim u sobi radi, piše Novi list

– Znate što, očitovat ću se preko odvjetnika za dan, dva. Javno, prvo je što nam je kazao Kosanović koji tvrdi da nikada nije prebjegao u BiH.

– Bio sam na bolovanju, u stanu gdje obitavam. Imam opsežnu medicinsku dokumentaciju, tvrdi Kosanović.

Na upit je li istina da je potpisao stotine naloga za isplatu honorara na račune fantomskih prevoditelja iz različitih dijelova Hrvatske, te tako oštetio HRT za milijun i pol kuna, Kosanović odgovara sa: »Bože sačuvaj!« Tome dodaje kako se sprema tužiti sve redom.

Kosanović je još dodao kako ne želi u ovom trenu iznositi ime svoga odvjetnika, niti će se fotografirati za novine. A onda je razgovor prekinut, pa su bez odgovora ostala mnoga pitanja poput onoga kako to da se početak njegova bolovanja poklopio s ulaskom revizije u njegov ured.

Ništa sporno u Kosanovićevom povratku na posao ne vidi ni glasnogovornik HRT-a Janos Romer.

– Podsjećam, kako je jedino što sam bio u prilici potvrditi to da smo Odjelu za gospodarski kriminalitet Kriminalističke policije poslali dokumentaciju zbog sumnje na krađu. Ni u jednom trenutku nisam mogao potvrditi niti jedno ime, baš kao ni jednu fazu postupka, kazao nam je Romer.

Iz PU zagrebačke potvrđeno nam je tek kako policija na zahtjev nadležnog državnog odvjetništva provjerava prijave o nepravilnostima u radu. Do koga će dovesti istraga o krađi koju je utvrdila unutarnja revizija HRT-a, ostaje pitanje, pogotovo nakon što se Kosanović odvažio pojaviti na poslu. Iznad Kosanovića je, primjerice, hijerahijski bio i Ivan Škoro, dojučerašnji rukovoditelja općih i zajedničkih poslova HRT-a.

Škoro je, bez velikih pojašnjenja, nedavno smijenjen, na njegovo mjesto je došao Zoran Mihajlović, no do njega jučer nismo uspjeli doći. Inače, Škoru na HRT-u smatraju bliskim ravnatelju HTV-a Blagi Markoti, pa sada mnogi ovu začudnu priču s Kosanovićem promatraju kao dio recentnog prisavskog »rata« u kojem su Sutlić i Novak Srzić s jedne, a Markota s druge strane. No, tko je sve umiješan, tko kome podmeće, poglavito s obzirom da je na Prisavlju i za nabavku spajalica potrebno skupiti sedam potpisa, pokazat će istraga.

Osim što se pisalo da je Kosanović potpisavao lažne virmane i prebjegao u BiH pisalo se i kako je Kosanović azil tražio kod srpskog redatelja Emira Kusturice u Mokroj gori. Sam je Kusturica beogradskom tabloidu Kurir kazao, naime, kako je imao telefonski poziv za kojega ga je netko tko se predstavio kao Artur Kosanović molilo da mu pruži azil u Drvengradu. No, Kosanović je jučer bio na Prisavlju, na radnom mjestu šefa obračuna honorara!