DIONICE AURUMA

Bivšim čelnicima Ine BiH godina zatvora

09.04.2010 u 14:43

Bionic
Reading

Bivši direktor bosanskohercegovačke Ine Ivo Jurišić i financijski direktor Lino Klaić danas su na zagrebačkom Županijskom sudu nepravomoćno osuđeni na godinu dana zatvora jer su krajem 1996. s Ininih milijun kuna za sebe kupili 227 dionica osiguravajućeg društva Aurum

Novcem tvrtke prvooptuženi Jurišić kupio je 114 dionica, a Klaić jednu manje. Dionice su u ožujku 1999. vratili Ini BiH, no u međuvremenu je svaki zaradio više od 30 tisuća kuna dividende.

Direktorici Auruma Maji Rendulić pritom su pribavili nepripadajuću dobit od gotovo 11 tisuća kuna pa je sestrinska tvrtka hrvatske naftne kompanije sa sjedištem u Sarajevu u konačnici oštećena za 72.800 kuna, stoji u presudi suca Zdravka Majerovića.

Taj će iznos, postane li presuda pravomoćna, osuđenici morati vratiti Ini BiH, no tvrtka će odgovornost dvojice direktora za 'posudbu' gotovo milijun kuna kojima su kupili dionice Auruma morati dokazati u novoj parnici.

Bosanskohercegovački mediji Jurišića su ranije povezivali s nekoliko afera u Ini BiH, uglavnom vezanih uz neplaćanje poreznih obveza. Protiv njega i još nekoliko čelnika te tvrtke, među kojima je bio i Klaić, u Sarajevu su podnesene kazne prijave nakon kojih su smijenjeni s dužnosti.