PRIPREMA SE ZAKON

Bivši vojnici čuvat će rusku imovinu u inozemstvu

28.10.2010 u 22:17

Bionic
Reading

Rusija priprema zakonsku osnovu koja bi omogućila stvaranje privatnih sigurnosnih tvrtki u kojima bi bivši pripadnici ruske vojske i policije štitili njezino vlasništvo u nesigurnim područjima u inozemstvu u kojima vadi naftu, plin i rude, rekao je zastupnik u ruskoj Dumi i bivši časnik KGB-a Genadij Gudkov

Gudkov je objasnio da će u ruskim tvrtkama raditi oko tisuću ljudi, na isti način kao što djeluju američke i britanske privatne sigurnosne tvrtke.

'To će biti skupo, ali je nužno', rekao je Gudkov, zastupnik koji je član odbora za sigurnost Dume.

'Sve dok ruske tvrtke rade u inozemstvu, to je u interesu države', rekao je, govoreći o potrebi Rusije da zaštiti strateške tvrtke.

Dosad su ruske tvrtke unajmljivale lokalno osoblje iz privatnih sigurnosnih tvrtki za zaštitu naftnih polja i rudnika u Africi i na Bliskom istoku, ali će ubuduće 'ruski državljani braniti rusku imovinu', rekao je Gudkov.

Nije želio procjenjivati moguće troškove osnivanja takvih tvrtki, ali je najavio da će prijedlog zakona biti uskoro podnesen na glasovanje u Dumi, a njegovo se donošenje očekuje u roku od godine dana. Mora ga potvrditi i predsjednik Dmitrij Medvedev

Neke velike ruske energetske tvrtke, poput Lukoila, smatraju novi prijedlog 'zanimljivim', dok druge, poput Gazproma i Rosnefta, najavljuju da će se još neko vrijeme koristiti uslugama lokalnog, a ne ruskog, osoblja.

Neovisni stručnjak za terorizam iz Alme Ate Adil Makašev rekao je da će sigurnosne tvrtke najvjerojatnije koristiti bivše vojnike iz Kavkaza, ruske pretežito islamističke regije, u kojoj bjesni islamistička pobuna.

'Time će ubiti dvije muhe jednim udarcem - zaposliti mnogo ljudi u području s visokom nezaposlenošću i udaljiti ih od radikalnog islama', rekao je Makašev.