pohod na stari kontinent

Bivši Trumpov 'Darth Vader' u Europi osniva ultradesničarski pokret kojem je cilj uništiti Sorosa

25.07.2018 u 22:30

Bionic
Reading

Nekadašnji ideolog predsjedničke kampanje Donalda Trumpa i ikona američke desnice Steve Bannon u Bruxellesu osniva zakladu koja će podržati krajnju desnicu pred izbore za Europski parlament, a čiji je krajnji cilj borba protiv utjecaja milijardera i filantropa Georgea Sorosa

Kako piše Deutsche Welle, Steve Bannon, kojeg su zvali 'Trumpovim Darth Vaderom' i koji je navodno imao presudnu ulogu u konceptu Trumpove predsjedničke kampanje koja je njujorškog milijardera dovela do Bijele kuće, planira u Bruxellesu osnovati zakladu naziva Pokret (The Movement) koja bi trebala podržati desnicu, znatno ekstremniju od tradicionalnih europskih konzervativaca i demokršćana.

Cilj Bannonova pohoda na Stari kontinent je, otkriva Deutsche Welle, Europski parlament, čiji se novi saziv bira u svibnju iduće godine. Zaklada bi, navodno, trebala podržati ultradesničarske stranke diljem Europe putem analiza, istraživanja javnog mnijenja te ideoloških materijala.

Prema Bannonovim najavama, Pokret bi trebao imati desetak suradnika, među kojima su stručnjaci za ispitivanje javnog mnijenja i komunikacija, a krajnji cilj je pobjeda nad liberalnom Europom koju, prema nekadašnjem Trumpovu političkom savjetniku iz sjene, američko-mađarski milijarder George Soros obilno financira novcem iz svoje zaklade Otvoreno društvo, koja je, prema nekim procjenama, dosad 'upumpala' 32 milijarde dolara u izgradnju liberalnog društva.

Bannon, koji Sorosa smatra arhineprijateljem, nedavno je izjavio kako je on 'zao, ali briljantan' te kako će borba za utjecaj u Europi biti epskog karaktera.

>>> Najvažniji događaji u prvoj godini Trumpova mandata

Steve Bannon je, podsjetimo, nekadašnji izdavač utjecajnog konzervativnog portala Breitbart News te se smatra vodećim ideologom pokreta koji se u Sjedinjenim Državama naziva 'alternativna' (alt-right), a u Europi 'nova desnica'.

Siva eminencija nove američke desnice šest mjeseci je bio Trumpov savjetnik, a njihova suradnja je puknula prošlog kolovoza. Bannon je, naime, Trumpa smatrao 'nepismenim idiotom' koji se pribojavao ulaska u Bijelu kuću, ali mu je pomogao u kreiranju imidža kako bi uspostavio vlastiti utjecaj, iako je budući američki predsjednik savjetnika smatrao preradikalnim.

  • +24
Donald Trump Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Da će političku karijeru nastaviti u Europi, Bannon je dao naslutiti prošlog proljeća, kada je nastupio pred pristašama francuskog Nacionalnog fronta u Lilleu, a politički analitičari ga smatraju vještim i opasnim izbornim savjetnikom koji djeluje iz pozadine, poput snajperista.

U strahu od jačanje ultradesnice, u Njemačkoj je već upaljen alarm te se sve češće čuju zahtjevi za zabranu Bannonova dolaska, no zasad ne postoji pravni okvir prema kojem bi se takvo što zabranilo.