MINISTAR PROTIV 'STRANIH PLAĆENIKA'

Bivši svećenik proganja gay udruge u Ugandi

21.06.2012 u 12:47

Bionic
Reading

Istočna afrička država Uganda jučer je zabranila 38 nevladinih udruga optužujući ih za podrivanje nacionalne kulture promoviranjem homoseksualnosti

Cenzura dolazi od ministarstva pomalo totalitarnog naziva (Ministarstvo za etiku i integritet) kojim upravlja Simon Lokodo. Taj čovjek optužuje NGO-e za humanitarnu krinku i primanje sredstava izvana kako bi se 'regrutirala mala djeca u homoseksualce'.

Kako piše Guardian, riječ je o bivšem katoličkom svećeniku. Homoseksualnost već jest kažnjiva u Ugandi, a Lokodova inicijativa sada traži oštrije sankcije nad humanitarnim udrugama koje financijski pomažu homoseksualcima. Vlasti Ugande već su izazvale burne reakcije u svijetu nedavnim prijedlogom zakona kojim bi se ponovljeni homoseksualni čin kažnjavao smrću. Zakon koji se direktno protivi kršćanskom zakonu 'Ne ubij!' povučen je nakon pritisaka i prijetnji uskraćivanjem međunarodne pomoći toj ratovima i korupcijom pogođenoj zemlji.

Predstavnici Amnesty Internationala upozorili su da progon LGBT osoba u Ugandi počinje poprimati karakteristike love na vještice.

Frank Mugisha iz udruge Seksualne manjine Ugande tvrdi da je progon homoseksualnih aktivista metoda šireg dokidanja slobode izražavanja i okupljanja u toj zemlji.