TEROR NAD ALBANCIMA

Bivši srbijanski ministar pravosuđa povezan s ratnim zločinima?

21.04.2011 u 15:40

Bionic
Reading

Srbijansko Tužiteljstvo za ratne zločine došlo je u posjed naređenja po kojemu se zatvorenike srpske nacionalnosti osuđene za najteža kaznena djela prebacilo u zatvor Dubrava, kako bi se tamo obračunali sa zatvorenicima albanske nacionalnosti, neslužbeno doznaje list Danas

Zbog eventualne povezanosti s ratnim zločinom počinjenim u spomenutom zatvoru tijekom NATO-ovog bombardiranja 1999. u utorak je na informativni razgovor u Tužiteljstvo za ratne zločine pozvan bivši ministar pravosuđa Srbije Dragoljub Janković, koji je prema odredbama tadašnjeg zakona bio nadležan za odobravanje prebacivanja zatvorenika.

Janković je saslušan u okviru pretkaznenog postupka koji se vodi zbog ubojstva albanskih zatvorenika u zatvoru Dubrava kod Istoka na Kosovu, javlja Danas. Kaznenu prijavu protiv 34 osobe odgovorne za ubojstvo preko 90 i ranjavanje više od 150 albanskih zatvorenika u KPZ Dubrava Tužiteljstvu za ratne zločine podnio je Fond za humanitarno pravo (FHP) u svibnju prošle godine.

Osim tadašnjeg ministra pravosuđa, prijavom su obuhvaćeni i njegov zamjenik Zoran Stevanović, policijski general Obrad Stevanović te mnogi dužnosnici i pripadnici policije, a u postupku će se, piše Danas, pojaviti i zaštićeni svjedok.

Tijekom istrage o zločinu, koji se u zatvoru Dubrava dogodio 22. i 23. svibnja 1999, nakon što su avioni NATO-a bombardirali taj zatvor, otkriveno je da je na zatvorenike albanske nacionalnosti najprije pucano iz pištolja i pušaka. Nakon što su osumnjičeni shvatili da tako izveden zločin ne bi mogli 'pripisati' NATO snagama, odlučeno je da se upotrijebi teže naoružanje, te su zatvorenike u ćelijama gađali iz 'zolja'.

Prema neslužbenim informacijama koje je objavio Danas, oko 90 posto zatvorenika srpske nacionalnosti nakon 'odrađenog' zločina dobilo je od 15 do 20 dana 'dopusta', nakon kojega se više nikad nisu vratili u zatvor kako bi do kraja odslužili svoje zatvorske kazne.

Tijekom istrage došlo se i do šokantnog podatka prema kojemu su ljudi, koji su s terena izvještavali tadašnju vlast u Beogradu o zločinu u zatvoru, namjerno povećavali broj ubijenih, budući da su, kako piše Danas, imali naređenje da broj žrtava bude oko 500.