POLITIČKI INKUBATOR

Gdje su završili bivši šefovi stranačkih mladeži? Jedni drmaju Saborom, drugi pali u zaborav

08.12.2018 u 12:59

Bionic
Reading

Već ovu subotu Mladež HDZ-a dobit će novo vodstvo, a nakon više od pet godina doći će do smjene generacija. Upravo su mladi HDZ-a, uz SDP-ove juniore među najorganiziranijom stranačkom mladeži. Kroz godine su mijenjali čelne ljude, a nekima od njih to je bila odlična odskočna daska za visoku politiku

Među najstarijim, ali i najorganiziranijim su stranačke mladeži HDZ-a i SDP-a. Kroz niz godina iznjedrile su brojne političare, a po broju onih koji su još uvijek aktivni uspješniji je SDP.

Mladež HDZ-a, u formi Odbora za mladež spominje se još 1989. iako će u stranačkom Statutu biti definirana tek par godina kasnije. Za prvog predsjednika Mladeži izabran je Mario Kapulica, jedan od osnivača HDZ-a. U vrijeme Franje Tuđmana bio je aktivan kao zastupnik u Saboru, ali i pomoćnik savjetnika Predsjednika za nacionalnu sigurnost te član Predsjedničkog vijeća za unutarnju politiku, nacionalnu sigurnost i oružane snage. Međutim, u politici ga početkom 2000-ih nije bilo. Naime, Kapulica je u vrijeme sukoba Ive Sanadera i Ivića Pašalića napustio HDZ i kratko se pridružio Hrvatskom bloku. U HDZ se vraća kada je za predsjednika stranke izabran Andrej Plenković. Kapulica danas radi u HDZ-u, savjetnik je predsjednika HDZ-a Plenkovića, te sada vodi HDZ-ove seniore, odnosno predsjednik je Zajednice utemeljitelja HDZ-a.

Kapulicu, koji je Mladež HDZ-a vodio osam godina, nasljeđuje Krunoslav Gašparić. Danas 44-godišnjak Gašparić je Mladež HDZ-a vodio od 1998. godine do početka 2000. i to u turbulentno vrijeme sukoba između Sanadera i Pašalića. Gašparić je kao predsjednik Mladeži dogurao i do mjesta saborskog zastupnika, no u sukobu u stranci ipak se opredijelio za Pašalićevu stranku. S Pašalićem je osnovao i Hrvatski blok te jedno vrijeme nakon raskola u HDZ-u bio i zastupnik Pašalićeve stranke u Saboru. Gašparić se u HDZ vratio u vrijeme Tomislava Karamarka, a već 2014. zapošljava se u Zagrebačkom holdingu kao direktor Robnih terminala. I danas tamo radi kao šef podružnice Jankomir.

U vrijeme stranačkih sukoba između Sanaderove i Pašalićeve struje, godinu dana Mladež je vodio i Ante Zoričić. Iako se naši sugovornici u HDZ-u niti ne sjećaju da je Zoričić vodio Mladež, on je danas još uvijek politički aktivan, no ne u HDZ-u. Zoričić je, naime, gradski vijećnik u Splitu i to kao šef stranke Popravi grad - Nova generacija. U splitsko Gradsko vijeće ušao je na listi Željka Keruma.

Zbog unutarstranačkih sukoba u kojima se Mladež HDZ-a priklonila Pašaliću, podmladak je 2002. čak i raspušten, no već krajem te godine ipak biraju novo vodstvo. Za novu šeficu mladeži izabrana je Margareta Mađerić. U stranci je aktivna od 1997., a tijekom godina lagano se penjala u stranačkoj strukturi. Najviše je aktivna bila u zagrebačkoj Gradskoj skupštini, a na lokalnim izborima 2013. čak je bila i kandidatkinja HDZ-a za gradonačelnicu Zagreba. Mađerić je 2015. izabrana za zastupnicu u Saboru, no 2016. nije dobila dovoljno glasova za ulazak u Sabor. Stoga je vrlo brzo postala druga čelna osoba, odnosno državna tajnica u Ministarstvu demografije, obitelji, mladih i socijalne politike.

  • +2
Šefovi Mladeži HDZ-a Izvor: Pixsell / Autor: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Mađerić je Mladež HDZ-a vodila pet godina, a nakon nje šefovsko mjesto preuzeo je Mislav Banek. Iako je mlade HDZ-ovce vodio tri godine i uživao neizmjernu potporu tadašnjeg predsjednika HDZ-a Ive Sanadera, dolaskom Jadranke Kosor Baneku se gubi gotovo svaki trag. Nitko od naših sugovornika iz HDZ-a nije nam znao reći gdje je i čime se bavi Banek danas, koji je očito posve izašao iz politike.

U eri Jadranke Kosor na čelu Mladeži HDZ-a bila je pak Martina Banić, njena glasnogovornica iz vremena dok je Kosor bila na čelu Ministarstva branitelja. Dolaskom Kosor u Vladu u Banske dvore dolazi i Banić, i to kao glasnogovornica, a kasnije i šefica Kabineta premijerke. Nakon SDP-ove pobjede na izborima 2011. Banić je jedno vrijeme provela u saborskim klupama, a na kraju mandata aktivirala je pravo da se vrati na svoje nekadašnje radno mjesto državne službenice u Vladi. Jedno vrijeme radila je Vladi, a kasnije i kao glasnogovornica ministra rada Marka Pavića. Kako doznajemo, Banić danas radi u Bjelovaru.

Još uvijek aktualni predsjednik Mladeži Josip Bilaver u subotu se oprašta od te funkcije. Na čelo mladih stigao je 2012., a u mandatu Tomislava Karamarka bio je i saborski zastupnik i šef Upravnog vijeća Klinike za infektivne bolesti Fran Mihaljević u Zagrebu. Iako je slovio kao blizak Karamarku, Bilaver je dolaskom Plenkovića ipak otišao stepenicu više. Danas je pomoćnik ministra mora, prometa i infrastrukture.

I dok su u HDZ-u neki od šefova Mladeži napustili politiku, većina bivših čelnih ljudi Foruma mladih SDP-a još uvijek je u žiži političkog života.

Jedan od takvih je i sam šef SDP-a Davor Bernardić, koji je za predsjednika Foruma mladih izabran 2008. godine. Svoje prve političke korake napravio je u Forumu mladih, no već 2010. postao je predsjednik Gradske organizacije SDP-a Zagreb. Od 2008. je i saborski zastupnik, a jedno vrijeme bio je i predsjednik zagrebačke Gradske skupštine. Iako nije bio u dobrim odnosima s bivšim predsjednikom SDP-a Zoranom Milanovićem, Bernardić je uvijek imao svoju poziciju u visokoj politici. Krajem 2016. izabran je za predsjednika SDP-a, no uz loš rejting stranke i njegov osobno te nezadovoljstvo u stranci upitno je hoće li na toj poziciji ostati do kraja mandata.

Međutim, prvi predsjednik i osnivač Foruma mladih SDP-a bio je aktualni saborski zastupnik Igor Dragovan. Za vođu mladih SDP-ovaca izabran je još 1992. godine. Dragovan je godinama bio jedan od najutjecajnijih SDP-ovca, jer je za tajnika stranke izabran još 2000. godine u vrijeme Ivice Račana. Na toj je funkciji bio cijelu Milanovićevu eru u SDP-u. Osim u stranci, uspinjao se i u visokoj politici. Naime, 2007. postao je saborski zastupnik, a u Milanovićevo vrijeme bio je i predsjednik SDP-ovog Kluba zastupnika. Iako više nije tajnik stranke, Dragovan je još uvijek u Saboru, gdje je kao zastupnik na čelu Odbora za obranu.

Hrvoje Klasić Forum mladih preuzeo je 1998. Rodom iz Siska, ovaj poznati povjesničar već desetak godina nije član SDP-a. Iako je, prema medijskim napisima, jedno vrijeme kotirao i kao mogući gradonačelnik Siska, Klasić danas više nije u politici.

Forum mladih 2000. godine preuzima Gordan Maras. Danas jednom od najglasnijih saborskih zastupnika SDP-a, Forum mladih definitivno je bio odskočna daska. Za vrijeme Račanove vlade bio je poslovni direktor Hrvatskog olimpijskog centra Bjelolasica, a od 2004. do 2010. godine obavljao je dužnost poslovnog direktora SDP-a. U Sabor je prvi put izabran 2007., no najveće političko postignuće ipak mu je bila funkcija ministra poduzetništva i obrta koju je imao u Milanovićevoj Vladi. Iako više nije u Predsjedništvu SDP-a, Maras je ove godine izabran za čelnog čovjeka zagrebačkog SDP-a, gdje je na funkciji naslijedio Bernardića.

  • +4
Šefovi Foruma mladih SDP-a Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

Odmah nakon Marasa još je jedan bivši ministar preuzeo Forum mladih SDP-a. Delegati 2002. na tu funkciju biraju Arsena Bauka, koji tu organizaciju vodi tri godine. U Račanovoj Vladi Bauk je bio pomoćnik ministra obrane, a u Sabor prvi put ulazi 2008. godine. I njemu je vrhunac karijere bio u mandatu Milanovićeve vlade kada je bio na funkiciji ministra uprave. Bauk se penjao i u stranačkoj hijerarhiji - godinama je bio član Glavnog odbora, a posljednjih nekoliko godina član je i Predsjedništva stranke, te u ovom mandatu Sabora i predsjednik Kluba zastupnika SDP-a.

Saborske klupe svojedobno je grijao i Dan Špicer, koji je na čelu Foruma mladih bio od 2005. No Špicer je aktivniji bio u zagrebačkoj Gradskoj skupštini gdje je bio jedan od najmlađih vijećnika. Špicer danas više nije u politici nego radi kao poslovni direktor Saveza izviđača.

U Saboru kao zastupnik sjedi i Saša Đujić, koji je Forum mladih vodio od 2010. Već nekoliko mandata je u Saboru, slovio je kao Milanovićev čovjek, a 2013. bio je i kandidat za gradonačelnika Novog Vinodolskog, ali je utrku izgubio od Olega Butkovića.

Bernardićev čovjek Nenad Livun Forum mladih preuzima 2014. godine. I on je okusio saborske klupe, a u Milanovićevom mandatu bio je zaposlen prvo u Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja, a kasnije kao stručni savjetnik u Ministarstvu poduzetništva i obrta. U stranačkoj hijerarhiji dogurao je do Predsjedništva SDP-a, čiji je aktualni član. Visokom politikom se više ne bavi i danas je zaposlen u privatnom obrtu za poslovno posredovanje i savjetovanje.

Lani je pak po prvi put na čelo Foruma mladih zasjela žena. Biljana Gaća akutalna je predsjednica mladih, živi u Vukovaru gdje je i najmlađa vijećnica u Gradskom vijeću Grada Vukovara. Međutim, javnost je za nju čula kada je dva dana u saborskim klupama zamijenila Predraga Matića za što je ostvarila pravo na šest mjeseci pune saborske plaće i šest mjeseci pola te plaće. Dio tih novaca nakon pritiska javnosti je donirala.

Klub mladih IDS-a Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

Iako je osnovan desetak godina kasnije od stranačkih mladeži HDZ-a i SDP-a, Klub mladih IDS-a iznjedrio je neke od prepoznatljivih istarskih političara. Prvi predsjednik bio je tako aktualni predsjednik IDS-a Boris Miletić. Iako je karijeru započeo u Istarskoj županiji, za nekoliko godina Miletić je dogurao do kandidata za gradonačelnika Pule. Gradonačelnik je od 2006. godine, a posljednjih nekoliko mandata sjedi u Saboru kao zastupnik.

Klub mladih 2006. preuzima Tedi Chiavalon, koji se pak danas bavi uljarstvom. No, dok je još bio aktivan u politici, bio je tajnik Kluba zastupnika IDS-a u Saboru, a 2008. postao je i glavni tajnik IDS-a, dok je danas vijećnik u županijskoj skupštini.

Od 2008. do 2010. na čelu mladih IDS-a bio je Marin Grgeta. Bio je i član Predsjedništva IDS-a te županijski pročelnik Upravnog odjela za decentralizaciju, lokalnu i područnu (regionalnu) samoupravu, prostorno uređenje i gradnju, no sve je šokiralo kada je prije dvije godine stigla vijest da je Grgeta pronađen mrtav.

Do sredine ove godine, na čelu Kluba Mladih bio je Vili Rosanda, koji je vijećnik IDS-a u Istarskoj županiji i voditelj Lokalnog ureda zastupnika u EP-u Ivana Jakovčića.