ZATO JE I PRAĆEN

Bivši šef tajnih službi komunicirao s pripadnicima mafije!

22.10.2012 u 08:10

Bionic
Reading

Nedavno smijenjeni šef SOA-e Josip Buljević komunicirao je s pripadnicima krim-skupina i zbog toga je i bio predmet obrade policijskog USKOK-a, otkriva Jutarnji list. Prema informacijama tog dnevnika, cijela priča oko ispisa telefona zamišljena je kao rušenje istrage koja je trebala dovesti do najozbiljnijeg obračuna s organiziranim kriminalom u Hrvatskoj. Posljedice su sada dramatične, kažu sugovornici Jutarnjeg lista

U Vladi još nemaju objašnjenje kako je Ured Vijeća za nacionalnu sigurnost, kojemu je ravnatelj Petar Mišević, kadar u odlasku kojeg su postavili Ivo Sanader i Tomislav Karamarko, došao do podataka o prisluškivanju Josipa Buljevića i, konačno, kako su te informacije izašle u javnost kada je izvješće, prije samo nekoliko dana, poslano na samo dvije adrese: premijeru Milanoviću i predsjedniku države Josipoviću.

Prema dostupnim informacijama o istrazi, koju spominje upućeni sugovornik Jutarnjeg, a koju već gotovo godinu dana provodi PNUSKOK i druga istražna tijela, 15. listopada 2012, dakle prošlog ponedjeljka, u Operativno-tehnički centar upućen je zahtjev za provjeru ispisa za dva telefonska broja.

Ta dva broja jako su važna: prvo, do njihova otkrivanja došlo se ranijom operativnom obradom četiri osobe koje su blisko povezane s organiziranom skupinom kriminalaca iz istočne Hrvatske. Spomenuti brojevi, za koje se nije odmah znalo kome pripadaju, kontaktirani su u spornom razdoblju.

Četvero ljudi, koje je identificirao PNUSKOK, tvrdi se, djelovali su kao svojevrsni ‘izviđači’ ili kuriri. Njihova jedina zadaća, piše Jutarnji, bila je vezana uz pribavljanje povjerljivih informacija vezanih uz policijske istrage, posebne mjere praćenja i prisluškivanja. Ukratko, sve ono što je moglo pomoći njihovim šefovima da izbjegnu mjere nadzora istražnih tijela. I pritom su imali velik broj kontakata u svim segmentima društva - politici, policiji, sudstvu, biznisu i, sad se doznalo, obavještajnim službama.

Jutarnji podsjeća kako je potkraj rujna uhićen je Marko Svalina (30), pripadnik tajne postrojbe PNUSKOK-a, zbog sumnje da je odavao osjetljive mjere iz tajnih istraga kriminalnim skupinama.

Iako se očekivalo da će odlaskom Svaline curenje podataka biti zaustavljeno, to se, na užas šefova policije, ipak nije dogodilo. Povjerljivi detalji istraga PNUSKOK-a i dalje su neovlašteno izlazili van. Stvar je otišla tako daleko da je jedan od šefova PNUSKOK-a, u prošlu srijedu, odlučio da više sa šefovima ne želi komunicirati telefonski jer svaka informacija važna za istrage na njegovu području iscuri van.

Telefonski kontakti četiri kurira, procijenili su u MUP-u, mogli bi biti dragocjeni materijal. Posebnim kompjutorskim programima utvrđeno je da je s njima kontaktirao određeni broj mobitela koji se vode na MUP. Važno je napomenuti da u trenutku kada policija traži izliste za te brojeve mobitela nema podataka tko ih koristi. Prema izvorima Jutarnjeg, naknadno je utvrđeno da je jedan od tih telefona upotrebljavao Josip Buljević.

Također je otkriveno i da su drugi šefovi SOA-e, primjerice šef operative Vukšić i šef kadrovske Jurčević, imali zabilježene telefonske kontakte s kuririma mafijaške skupine iz istočne Hrvatske.

Spominju se i kontakti s bivšim ravnateljem policije Oliverom Grbićem