VLADA ODGOVORNA ZA PROPAST

Bivši radnici Đakovštine blokirali ulaze u tvrtku

17.10.2011 u 14:40

Bionic
Reading

Blokadom dvaju ulaza u tvrtku bivši radnici Đakovštine obilježili su danas sedmi dan prosvjeda. Sutra očekuju zagrebačke branitelje Vukovara i seljake s područja Donjeg Miholjca, u srijedu namjeravaju zaustaviti promet u Ulici bana Josipa Jelačića, a u četvrtak putuju u Zagreb. Ondje će prosvjedovati pred Europskim domom i nekoliko veleposlanstava utjecajnih zemalja, kako bi pokazali što im čini hrvatska Vlada

'Političari i vlast gledaju svoj interes, a za vas ih baš briga. Cijelu noć nisam spavao i jedva sam čekao jutro da vas dođem podržati', rekao je jutros poznati hrvatski ultramaratonac, 80-postotni invalid Tadija Opačak, a potom se svukao u kratke hlače i optrčao rutu potpore đakovačkim ulicama. S prosvjednicima je sudjelovao i u dvosatnoj blokadi dvaju ulaza u njihovu bivšu tvrtku koju je u stečaju većim dijelom preuzelo osječko Žito d.o.o. u vlasništvu Marka Pipunića.

Ogorčeni što ih nije zaposlio nakon preuzimanja, brojnim su transparentima danas dodali novi na koji su napisali: 'Krv, suze i znoj, uzeo si pos'o moj', ispod čega su napisali: 'Svaki Marko radi naopako.' Kažu da im je na sastanku nakon ulaska u tvrtku najavio krv, znoj i suze te da neće svi zadržati radna mjesta, ali nisu mislili da će ih od gotovo pet stotina ostati manje od 200 u dvije tvrtke koje su preuzele pogone Đakovštine. Premda mu ne odriču pravo da kao vlasnik zapošljava koga hoće, zamjeraju mu što je umjesto njih zaposlio 'svoje iz bosanske Posavine', kažu, odakle je Pipunić rodom.

Novca će biti, ali nema vremena

Dvjestotinjak bivših radnika i dalje dežura u četiri smjene u 'Vladinom logoru' ispred ulaza u Đakovštinu. Preko noći u šatoru se uz peć na drva grije desetak njih, a ujutro ih dolazi zamijeniti 50-100 naspavanih kolega. Svakodnevno dobivaju potpore sugrađana, radnika i seljaka iz okolice te skupina koje dolaze iz drugih hrvatskih gradova i smišljaju što će učiniti narednih dana kako bi pojačali pritisak na Vladu da im isplati ostatak potraživanja.

Stečajni upravitelj Perica Mitrović, koji nakon gotovo dvije godine posao napokon privodi kraju, kaže da im je isplaćeno 35 posto ukupnih potraživanja (plaće, otpremnine, putni troškovi), a kako budu pristizala dodatna sredstva, isplaćivat će im se ostatak. Na računu je još otprilike četiri milijuna kuna, no Ministarstvo financija kao razlučni vjerovnik na temelju hipoteke te za neplaćene poreze i doprinose potražuje 3.630.000 kuna. Za višestruke kompenzacije i cesije obavljene za vrijeme blokade računa tvrtke moguće je još uprihodovati 40-ak milijuna kuna, što bi se odmah isplaćivalo bivšim radnicima.

No, postupak pred Trgovačkim sudom u Osijeku ne može završiti za manje od godinu dana, a njima je novac potreban odmah kako bi prehranili obitelji, kupili ogrjev i školovali djecu. Zato od države traže da im preuzme i isplati potraživanja, a upravo to nedavno su im obećali potpredsjednici Sabora i Vlade, Vladimir Šeks i Petar Čobanković.

Država odgovorna za stečaj

Prosvjednici smatraju kako je upravo država kao najveći vlasnik Đakovštine u stečaju sa 30,72 posto, najodgovornija za stanje u kojem se našla tvrtka. Osim na svoja dva člana u nadzornom odboru, utjecala je i na izbor predstavnika malih dioničara te preko uprave na njegove odluke, sve je vrijeme podržavala upravu i vodila glavnu riječ u strateškom vođenju tvrtke, a smatraju je odgovornom i za dopuštanje neisplaćivanja poreza i doprinosa za zaposlene 20 mjeseci.

Stoga je drže moralno odgovornom za njihovu sudbinu, pa ne priznaju obrazloženja da nema zakonske osnove za isplatu jer u nekim drugim sličnim slučajevima to nije bio problem.